Számít a kisgyermekkor!

A csecsemők és a kisgyermekek, különösen a leginkább hátrányos helyzetűek, megérdemlik, hogy jól induljon az életük. A kisgyermekek körül biztosított gondoskodó környezet az egyéni kiteljesedésen túl, az egészséges, kreatív és békés társadalom alapját is képezi.

Mi a Számít a kisgyermekkor projektünk célja?

A Bernar Van Leer Alapítvány a gondoskodó környezet megteremtésén dolgozik, kutatásokon és gyakorlati programokon keresztül. Most magyarul is meghallgathatjuk a legfrissebb kutatási eredményeket, három témakörben, Alföldi Róbert hangján. Számít a kisgyermekkor projektünk célja, hogy közérthető módon hívjuk fel a figyelmet a kisgyermekek szüleinek és a velük foglalkozó szakemberek, illetve a döntéshozók figyelmét olyan fontos témákra, mint a légszennyezettség, a gyermekbarát várostervezés, illetve az apák családban betöltött szerepe. A projekt során mi fordítottuk le a Bernard van Leer Alapítvány cikkeit, és Alföldi Róbertet kértük meg, hogy olvassa fel az írásokat.

 

Miért fontosak ezek a témák?

Hiszünk benne, hogy megfelelő információk birtokában jó döntéseket hozhatunk szakemberként és magánemberként egyaránt.

Hallgassák meg a legfrissebb kutatási eredményeket pár percben!

Tiszta levegőt receptre: a légszennyezés gyermekekre gyakorolt hatása.

 • Egyre egyértelműbbé válik a gyermekek egészségének romlása és a légszennyezés közti kapcsolat. A kutatások összefüggést mutattak ki az erősen szennyezett környezetben élő várandós nők száma, és a koraszülöttek, alulfejlett újszülöttek, illetve a halvaszületések száma között.
 • További kutatások szerint a légszennyezettség és a csecsemőhalandóság, az idegrendszeri fejlődési zavarok, a gyermekkori daganatos betegségek (különösen a leukémia) fokozott kockázata, a gyermekkori asztma súlyosbodása, illetve más súlyos légzőszervi betegségek kialakulása között is összefüggések mutathatók ki.

(Szerzők: Julia Gorman, Marie-Noel Bru ne Drisse)

 

Gyermekbarát utcák – gyermekbarát városi környezet.

 • Kutatások bizonyítják, hogy a városi környezet hatással van a gyermekek fejlődésére és kognitív képességeire, illetve jó esetben jelentős örömforrás lehet mind a gyerekeknek, mint a róluk gondoskodó felnőttek számára is.
 • Nagyon fontos egyre inkább az emberekre, és különösen a gyerekekre gondolni a városi környezet tervezésekor.
 • Fontos lenne erre is figyelni a döntéshozóknak, valamint az érintett szakmák képviselőinek és minél több döntési lehetőséget adni a helyi közösségeknek. Mert bár világszerte más- és másfajta utcákat látunk, a gyermekbarát utcatervezés alapelvei ettől még mindenhol ugyanazok és mindenhol egyformán fontosak.


(Szerzők: Skye Duncan, Ankita Chachra, Annie Peyton)

 

Szerető apák, boldog gyerekek: rugalmas nemi szerepek. 

 • Egy ugandai és egy ruandai kezdeményezést mutatunk be, melyek kifejezetten az apákra koncentrálnak. Ezekből a programokból is kiderül, hogy milyen sokat jelent, ha az apák is részt vesznek a gyermekek gondozásában. Az eredményekből az is látszik, hogy ezek a módszerek sikerrel alkalmazhatók a kisgyerekekkel foglalkozó más fejlesztési programokban is.
 • Mindkét kezdeményezés lényege a rugalmas nemi szerepek gondolata. A fennálló társadalmi elvárások gyakran nagyon befolyásolják a családi életet, azt sugallják, hogy a férfi kontrollálhatja a nőt vagy kemény módszerekkel fegyelmezheti a gyerekeket.
 • Ez a két kezdeményezés ezeken a normákon igyekszik változtatni és így orvosolni az egyenlőtlenségeket. Másfelől, a pozitív példákra fókuszál, és ezzel a férfiszerepet a szerető apa, a támogató és egyenrangú társ irányába igyekszik változtatni.
 • Egyes kutatások szerint amennyiben az apa pozitív szerepet tölt be a nevelésben, a gyerekek érzelmileg is kiegyensúlyozottabbak lesznek, könnyebben beilleszkednek a közösségbe és szellemileg is gyorsabban fejlődnek. Más kutatásokból azt is tudjuk, hogy ez a megközelítés csökkenti a jövőbeni erőszakos viselkedések számát.

Töltse le az összefoglalókat és ossza meg kollégáival!

Gyermekbarát utcák

Szerető apák

Tiszta levegőt receptre

Ha szeretne több hasonló tartalmat kapni, jelenkezzen REYN tagnak!

Ha tetszett ez a tartalom, EZ is érdekelheti önt

A cikkek fordítását és a videók létrejöttét a Bernard Van Leer Alapítvány és a Nemzetközi Lépésről Lépésre Egyesület támogatta.

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!