Számít a kisgyermekkor!

A csecsemők és a kisgyermekek, különösen a leginkább hátrányos helyzetűek, megérdemlik, hogy jól induljon az életük. A kisgyermekek körül biztosított gondoskodó környezet az egyéni kiteljesedésen túl, az egészséges, kreatív és békés társadalom alapját is képezi.

A gondoskodó környezet megteremtése fontos feladatunk

 

Mi a Számít a kisgyermekkor projektünk célja?

A Bernar Van Leer Alapítvány a gondoskodó környezet megteremtésén dolgozik, kutatásokon és gyakorlati programokon keresztül. Most magyarul is meghallgathatjuk a legfrissebb kutatási eredményeket, három témakörben, Alföldi Róbert hangján. Számít a kisgyermekkor projektünk célja, hogy közérthető módon hívjuk fel a figyelmet a kisgyermekek szüleinek és a velük foglalkozó szakemberek, illetve a döntéshozók figyelmét olyan fontos témákra, mint a légszennyezettség, a gyermekbarát várostervezés, illetve az apák családban betöltött szerepe. A projekt során mi fordítottuk le a Bernard van Leer Alapítvány cikkeit, és Alföldi Róbertet kértük meg, hogy olvassa fel az írásokat.

 

Miért fontosak ezek a témák?

Hiszünk benne, hogy megfelelő információk birtokában jó döntéseket hozhatunk szakemberként és magánemberként egyaránt.

Hallgassák meg a legfrissebb kutatási eredményeket pár percben!

Tiszta levegőt receptre: a légszennyezés gyermekekre gyakorolt hatása. Egyre egyértelműbbé válik a gyermekek egészségének romlása és a légszennyezés közti kapcsolat. A kutatások összefüggést mutattak ki az erősen szennyezett környezetben élő várandós nők száma, és a koraszülöttek, alulfejlett újszülöttek, illetve a halvaszületések száma között. További kutatások szerint a légszennyezettség és a csecsemőhalandóság, az idegrendszeri fejlődési zavarok, a gyermekkori daganatos betegségek (különösen a leukémia) fokozott kockázata, a gyermekkori asztma súlyosbodása, illetve más súlyos légzőszervi betegségek kialakulása között is összefüggések mutathatók ki. (Szerzők: Julia Gorman, Marie-Noel Bru ne Drisse)

 

Gyermekbarát utcák – gyermekbarát városi környezet. Kutatások bizonyítják, hogy a városi környezet hatással van a gyermekek fejlődésére és kognitív képességeire, illetve jó esetben jelentős örömforrás lehet mind a gyerekeknek, mint a róluk gondoskodó felnőttek számára is. Nagyon fontos egyre inkább az emberekre, és különösen a gyerekekre gondolni a városi környezet tervezésekor. Fontos lenne erre is figyelni a döntéshozóknak, valamint az érintett szakmák képviselőinek és minél több döntési lehetőséget adni a helyi közösségeknek. Mert bár világszerte más- és másfajta utcákat látunk, a gyermekbarát utcatervezés alapelvei ettől még mindenhol ugyanazok és mindenhol egyformán fontosak. 
(Szerzők: Skye Duncan, Ankita Chachra, Annie Peyton)

 

Szerető apák, boldog gyerekek: rugalmas nemi szerepek. Egy ugandai és egy ruandai kezdeményezést mutatunk be, melyek kifejezetten az apákra koncentrálnak. Ezekből a programokból is kiderül, hogy milyen sokat jelent, ha az apák is részt vesznek a gyermekek gondozásában. Az eredményekből az is látszik, hogy ezek a módszerek sikerrel alkalmazhatók a kisgyerekekkel foglalkozó más fejlesztési programokban is.Mindkét kezdeményezés lényege a rugalmas nemi szerepek gondolata. A fennálló társadalmi elvárások gyakran nagyon befolyásolják a családi életet, azt sugallják, hogy a férfi kontrollálhatja a nőt vagy kemény módszerekkel fegyelmezheti a gyerekeket. Ez a két kezdeményezés ezeken a normákon igyekszik változtatni és így orvosolni az egyenlőtlenségeket. Másfelől, a pozitív példákra fókuszál, és ezzel a férfiszerepet a szerető apa, a támogató és egyenrangú társ irányába igyekszik változtatni. Egyes kutatások szerint amennyiben az apa pozitív szerepet tölt be a nevelésben, a gyerekek érzelmileg is kiegyensúlyozottabbak lesznek, könnyebben beilleszkednek a közösségbe és szellemileg is gyorsabban fejlődnek. Más kutatásokból azt is tudjuk, hogy ez a megközelítés csökkenti a jövőbeni erőszakos viselkedések számát.

Ha szeretne több hasonló tartalmat kapni, jelenkezzen REYN tagnak!

 

 

A cikkek fordítását és a videók létrejöttét a Bernard Van Leer Alapítvány és a Nemzetközi Lépésről Lépésre Egyesület támogatta.