Családi mediáció

A családi mediáció jelentése

Nincsen család konfliktusok nélkül. Viszont minden konfliktus lehetőség arra, hogy beszéljünk arról, mire van szükségünk ahhoz, hogy jobban tudjunk együttműködni, és ki mit tud ezért tenni. A családi mediáció során, abban segítjük a résztvevőket, hogy el tudják mondani, mit szeretnének, mire van szükségük, és meghallhassák a többi résztvevő álláspontját, szükségleteit, érzéseit, érdekeit. Legyen szó együtt élő vagy nem együtt élő családtagokról, a mediációban egy semleges és pártatlan szakember segíti a feleket abban, hogy minden témát meg tudjanak beszélni egymással, úgy, ahogyan addig még nem sikerült. A családi mediáció egy érzelmekkel teli folyamat, ami természetes, de az érzelmektől nem ijedünk meg, hanem a folyamat javára fordítjuk: a panaszok mögött szükségleteket keresünk, a múltbéli hibák felfejtése helyett pedig azzal foglalkozunk, ki mit tehet a jelenben azért, hogy a jövőben jobban működjenek a kapcsolatok.

A családi mediációs folyamat

A családi mediáció egy folyamat. Egyetlen alkalom még nem hozza el a csodát, de gyakran már az is csodaszámba megy, hogy a családtagokat le tudjuk ültetni egymással beszélgetni a problémáikról.

A családi mediációs folyamat szakaszai:

  1. Az érintettek felhívják a mediátort telefonon, ahol röviden el tudják mesélni, mi az a helyzet, amiben segítséget kérnek. A mediátor kérdéseket tesz fel a felek közti kommunikáció és kapcsolati helyzet feltérképezésére, és részletes tájékoztatást ad a mediációs folyamatról.
  2. Amikor minden érintett fél beszélt a mediátorral telefonon, megbeszélünk egy mindenki számára alkalmas időpontot, amikor személyesen is találkozhatunk.
  3. Az első ülés végén beszélünk arról, hogyan lenne érdemes folytatni. Egy mediációs ülés 2.5-3 óra, és egy teljes mediációs folyamat 1-6 ülésből áll. Bár már az első ülésen születnek részmegállapodások, a tapasztalat azt mutatja, hogy egy újfajta együttműködés kialakításához több idő kell, és jó, ha ehhez megvan az a biztonságos kommunikációs közeg és felkészült szakember, ahol ez megfelelő körülménye közt megtörténhet. Minden változás csak a megfelelő támogatással tud beépülni az életünkbe.
  4. Ha születik megállapodás, azt írásba foglaljuk.
  5. Ha véget ért a mediációs folyamat, akkor a mediátorok még felveszik a kapcsolatot a felekkel egy pár héttel a folyamat lezárulása után, hogy lássák, van-e még további támogatásra szükségük.

Mivel minden mediációs folyamat más, hiszen minden ember és minden kapcsolat különböző, ezért előre nem tudjuk megmondani, hogy hány ülés szükséges a kívánt változás eléréséhez. Egy biztos: ha a résztvevők valóban motiváltak, akkor nagyon nagy eséllyel születnek mindenki számára kedvező, közös megoldások.

Információ kérés családi mediációval kapcsolatban

Bizonytalan vagy benne, hogy a családi mediáció lenne a legjobb megoldás a probémáidra? Többet szeretnél tudni, hogyan segíthet ez neked a családi konfliktusok megoldásában? Írj nekünk!