Lépésről Lépésre oktatásfejlesztés Soroksáron

Soroksár óvodavezetői és egy csapat óvónő úgy érezték, hogy új módszerekre van szükség ahhoz, hogy hatékonyabban tudják kezelni a gyerekek közötti konfliktusokat, jobban szót értsenek a szülőkkel, tudják erősíteni a gyerekek közötti együttműködést, sikeresebben tudják befogadni és kezelni a különböző családi háttérrel rendelkező gyerekeket.

A képviselőtestületet sikerült meggyőzni arról, hogy a kisgyermekek fejlesztésébe érdemes befektetni, mert ők lesznek a jövő munkavállalói, és egy dinamikusan fejlődő, változó kerületnek nagyon fontos, hogy az ott élő, és oda költöző emberek számára magas színvonalú oktatási szolgáltatást tudjanak nyújtani.

Kik vesznek részt az oktatásfejlesztési programban?

Soroksár óvodáinak és általános iskoláinak pedagógusai, esetenként az óvodai dajkák is bekapcsolódnak egy-egy műhelymunkába, esetmegbeszélő alkalomba, amely nagyban segíti a mindennapi együttműködést.

Mi mindent teszünk az oktatásfejlesztési program során?

 
A kerületben sikeresen megvalósítottuk a képviselő testület által elfogadott óvodafejlesztési programot. A program Lépésről lépésre, konfliktuskezelés továbbképzéseket, Kapcsolódó Nevelés műhelymunkákat tartalmazott, amelyeken a kerületi óvodák illetve az általános iskola pedagógusai vettek részt benne. A Napsugár óvodában az egész nevelőtestület kapott Lépésről Lépésre módszertani képzést, amelynek köszönhetően elindult a Lépésről Lépésre program. A Napsugár óvoda kiképzett pedagógusokat a Partners Hungary trénerei rendszeres szakmai támogatásban részesítik, hiszen a mentorálás a kulcsa annak, hogy az újonnan szerzett tudás biztonsággal beépüljön a pedagógusok mindennapjaiba.
 
A pedagógusok a képzések során élményekkel gazdagodtak, új lendületet kaptak és bővült módszertani tudásuk. Csodát tettek, mind a szülőkkel, mind a gyerekekkel!
“Jó érzés ide bejönni idegenként is, látszik, valahogy más itt, olyan lendületes és vidám a csapat, látszik, hogy szeretnek itt dolgozni” – mondja egy másik kerületi óvodából szakmai látogatásra érkező pedagógus.
“Nagyon élvezzük az LL-t és az összes képzést, egyszerűen könnyebb a gyerekekkel és a szülőkkel is, mióta a program beindult. Valódi eszközöket kapunk a mindennapi helyzetek kezeléséhez, a képzési alkalmak pedig feltöltenek még akkor is, ha fáradtan érkezünk” – meséli az egyik napsugaras pedagógus.
 
A 2019-ban elkezdett program 2020-ban tovább folytatódik: újabb és újabb kerületi pedagógusok kapnak módszertani képzéseket és vehetnek részt szakmai műhelymunkákon, amelyet az Önkormányzat támogat továbbra is. 

Melyek a projekt eddigi eredményei?

  • 9 óvodában, 66 pedagógust képzetünk, akik 6 új módszerrel ismerkedtek meg.
  • A Napsugár óvoda teljes egészében Lépésről lépésre módszerrel működik.
  • A képzések összóraszáma 190, a mentorálásé 80 óra.
 

 

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!