Családi mediáció

Nincsen család konfliktusok nélkül. Viszont minden konfliktus lehetőség arra, hogy beszéljünk arról, mire van szükségünk ahhoz, hogy jobban tudjunk együttműködni, és ki mit tud ezért tenni.

A családi mediáció jelentése

A családi mediáció során, abban segítjük a résztvevőket, hogy el tudják mondani, mit szeretnének, mire van szükségük, és meghallhassák a többi résztvevő álláspontját, szükségleteit, érzéseit, érdekeit. Legyen szó együtt élő vagy nem együtt élő családtagokról, a mediációban egy semleges és pártatlan szakember segíti a feleket abban, hogy minden témát meg tudjanak beszélni egymással, úgy, ahogyan addig még nem sikerült. A családi mediáció egy érzelmekkel teli folyamat, ami természetes, de az érzelmektől nem ijedünk meg, hanem a folyamat javára fordítjuk: a panaszok mögött szükségleteket keresünk, a múltbéli hibák felfejtése helyett pedig azzal foglalkozunk, ki mit tehet a jelenben azért, hogy a jövőben jobban működjenek a kapcsolatok.

A családi mediációs folyamat szakaszai

A családi mediáció egy folyamat. Egyetlen alkalom még nem hozza el a csodát, de gyakran már az is csodaszámba megy, hogy a családtagokat le tudjuk ültetni egymással beszélgetni a problémáikról. Régi kommunikációs mintáinkon is képesek vagyunk változtatni, ha támogató környezetben kapunk ehhez eszközöket. Vagyis arról is beszélgetünk, hogy hogyan beszélgessünk egymással.

 1. Az érintettek felhívják a mediátort telefonon, ahol röviden el tudják mesélni, mi az a helyzet, amiben segítséget kérnek. A mediátor kérdéseket tesz fel a felek közti kommunikáció és kapcsolati helyzet feltérképezésére, és részletes tájékoztatást ad a mediációs folyamatról: meddig tart, mennyibe kerül, ki legyen jelen, stb.
 2. Amikor minden érintett fél beszélt a mediátorral telefonon, megbeszélünk egy mindenki számára alkalmas időpontot, amikor személyesen is találkozhatunk.
 3. Az első ülés végén beszélünk arról, hogyan lenne érdemes folytatni. Egy mediációs ülés 2.5-3 óra, és egy teljes mediációs folyamat 1-5 ülésből áll. Bár már az első ülésen születnek részmegállapodások, a tapasztalat azt mutatja, hogy egy újfajta együttműködés kialakításához több idő kell, és jó, ha ehhez megvan az a biztonságos kommunikációs közeg és felkészült szakember, ahol ez megfelelő körülménye közt megtörténhet. Minden változás csak a megfelelő támogatással tud beépülni az életünkbe.
 4. Ha születik megállapodás, azt írásba foglaljuk. Ez nem egy jogi dokumentum, ez a résztvevő családtagoknak szolgál referenciapontnak, amihez elakadás esetén vissza lehet nyúlni.
 5. Ha véget ért a mediációs folyamat, akkor a mediátorok még felveszik a kapcsolatot a felekkel egy pár héttel a folyamat lezárulása után, hogy lássák, van-e még további támogatásra szükségük.

Mivel minden mediációs folyamat más, hiszen minden ember és minden kapcsolat különböző, ezért előre nem tudjuk megmondani, hogy hány ülés szükséges a kívánt változás eléréséhez. Egy biztos: ha a résztvevők valóban motiváltak, akkor nagyon nagy eséllyel születnek mindenki számára kedvező, közös megoldások. Legyen szó szülő-gyerek, szülő-szülő vagy testvérek közötti vitákról, érdemes időt és energiát szánni arra, hogy beszéljünk családi kapcsolatainkról – egymással, támogatásnak.

 

Mit tehetek, ha én szeretnék eljönni mediációra, de a családtagok hallani sem akarnak róla?

Akkor is sokat tehet azért, hogy ne romoljon az önök közötti kommunikáció, ha a másik fél nem nyitott a párbeszédre. Konfliktus konzultációnk során, segítünk önnek megtalálni saját erőforrásait és a helyzethez igazított kommunikációs stratégiákat. Módszertani eszköztárunk a konstruktív kommunikációra épít. A konfliktus konzultáció után változási tervvel térhet vissza a hétköznapi közegébe, és ha igényli, akkor a változási folyamatban végigkísérjük, így több alkalommal is konzultálhat mediátor kollégánkkal.
A konzultáció eredményeképpen Ön

 • Meglátja a saját mozgásterét az adott ügyben, így tudatosabban képes kezelni a helyzetet
 • Megtanulja felismerni a konfliktus aktuális fázisait és ezekhez igazíthatja megoldásait
 • Csökkentheti az önre nehezedő stresszt, mert kívülről több aspektusát látja a dolognak
 • Jártasságot és gyakorlatot szerezhet a konstruktív kommunikáció eszköztárában, ezzel nő a személyes hatékonysága, hiszen más helyzetekre is adaptálható eszközöket kaphat
 • Nincs egyedül, miközben a megoldásokat keresi, és a szakszerű támogatással következetesebben tud változásokat végig vinni a fontos helyzetekben.

Bizonytalan abban, hogy a családi mediáció lenne a legjobb megoldás a probémáira? Többet szeretne tudni, hogyan segíthet ez neked a családi konfliktusok megoldásában? Írj nekünk!

DEÁK Éva

KUKITY Krisztina

WÁGNER János

BACSÓ Flóra

ILLYÉS Katalin

 

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!