Válási mediáció

A közvetett vagy közvetlen tapasztalatoknak köszönhetően az a kialakult nézet, hogy a válás túlságosan költséges, hosszadalmas és megterhelő folyamat. Sokak szerint azonban mindenkinek könnyebben feldolgozható egy kulturált kapcsolatbontás, mint egy diszfunkcionális család állandó játszmái, háborúi.

Milyen nehézségek merülhetnek fel a válás során?

  • Magyarországon mintegy 18.000 házasság bomlik fel évente. A válások magas száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy manapság több a boldogtalan házasság, mint korábban egyszerűen társadalmilag elfogadottabbá vált, ha a házastársak beismerik: külön kívánják folytatni életüket. Azonban még így is rengeteg szorongás, félelem, kérdés és kétely előzi meg és kíséri a válást, főleg, ha gyermek is született a kapcsolatból.
  • Bár a válás alapvetően két felnőtt ember párkapcsolatának lezárása, a gyerekekkel való kapcsolattartás miatt az egykori házastársak továbbra is kapcsolatban maradnak.
  • Azonban ha a keretek nincsenek jól felállítva, a válás után további konfliktusok várhatók, amely tovább mérgezi az egykori házastársak és a gyerekek életét.

Hogyan zajlik a mediáció válás esetén?

  1. Az érintettek felhívják a mediátort telefonon, ahol röviden el tudják mesélni, mi az a helyzet, amiben segítséget kérnek. A mediátor kérdéseket tesz fel a felek közti kommunikáció és kapcsolati helyzet feltérképezésére, és részletes tájékoztatást ad a mediációs folyamatról.
  2. Amikor minden érintett fél beszélt a mediátorral telefonon, megbeszélünk egy mindenki számára alkalmas időpontot, amikor személyesen is találkozhatunk.
  3. Az első ülés végén beszélünk arról, hogyan lenne érdemes folytatni. Egy mediációs ülés 2.5-3 óra, és egy teljes mediációs folyamat 1-5 ülésből áll. Bár már az első ülésen születnek részmegállapodások, a tapasztalat azt mutatja, hogy egy újfajta együttműködés kialakításához több idő kell, és jó, ha ehhez megvan az a biztonságos kommunikációs közeg és felkészült szakember, ahol ez megfelelő körülmények közt megtörténhet. Minden változás csak a megfelelő támogatással tud beépülni az életünkbe.
  4. Ha a folyamat végén születik megállapodás, azt írásba foglaljuk.
  5. Ha véget ért a mediációs folyamat, a mediátorok még felveszik a kapcsolatot a felekkel egy pár héttel a folyamat lezárulása után, hogy lássák, van-e még további támogatásra szükségük.

 

A mediátor szerepe a válás folyamatában

A családi konfliktusokban a felek mélyen érintettek, így gyakran azért halogatják a válást, mert nem tudnak veszteség nélkül kiszállni a kapcsolatból. A párkapcsolati konfliktusok velejárója egy sajátos férfi-női dinamika is, amit nagyban befolyásolnak a felek eltérő szerepei és konfliktuskezelési mintái. A mediátor mederben tartja a felek érzelmi tartalmú megnyilvánulásait, segít megfogalmazni igényeiket és szükségleteiket. Ha a felek megértik egymás motivációit és szándékait, az indulatok csökkenhetnek, és megszűnhet a tehetetlenség érzése.
A mediáció fókuszában nem a múltbeli események és azok miértjei állnak, hanem a felek, jövőbeni igényei és szükségletei, amelyek mentén kialakítható a kapcsolat újszerű működése. Az irányított beszélgetések keretében a felek körüljárhatnak egy viszonylag jól megfogható, konkrét problémát, és megegyezés születhet közöttük. A bírósági eljárással szemben, itt nincsenek vesztesek, mert a mediátorok úgy vezetik a megbeszélést, hogy mindenkinek elfogadható megoldások szülessenek.

Válási mediációs vélemények

“Furcsán hangzik, de a házasságunk alatt nem tudtunk így beszélgetni egymással, mint a mediációban. Méltó lezárása egy fontos életszakasznak. Ha újra választhatnék, előbb kérnék segítséget, talán el sem váltunk volna”

Károly, 47 éves

 

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!