Vonják vissza az Ansar Allah mozgalom terrorista szervezetté nyilvánítását!

A Partners Hungary Alapítvány egy nemzetközi hálózat, a Partners Network tagja. Egyik tagszervezetünk a Partners Yemen a nemzetközi politikai helyzet következtében nehéz helyzetbe került.

A Partners Jemennel kialakult hosszú távú, jó együttműködés, bizalom és szolidaritás jegyében, kérésükre, közzé tesszük az alábbi nyilatkozatot. A nyilatkozatban foglaltak a Partners Yemen véleményét, álláspontját tükrözik. Sok sikert, további jó munkát kívánunk jemeni partnereinknek!

Vonják vissza az Ansar Allah mozgalom terrorista szervezetté nyilvánítását!

A PartnersGlobal és a Partners Jemen határozottan sürgeti az Egyesült Államok Külügyminisztériumát, hogy vonja vissza, hogy az Ansar Allah mozgalmat, közismert nevén a Houthit, terrorszervezetnek nyilvánítja. E döntés miatt most az égetően szükséges humanitárius segítség, valamint az Amerikai Egyesült Államokból érkező segélycsomagok és segítő szakemberek nem juthatnak be Jemen északi részére, ahol a lakosság 70 százaléka él. Hat év háború után Jemen lakosságának közel 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, 120 000 a halott és 500 000 a sebesült, és több mint 7 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására országon belül és kívül is. Akik még életben maradtak, továbbra sem férnek hozzá az alapvető szükségletekhez – élelemhez, vízhez és gyógyszerekhez. Minden egyes nappal a legsebezhetőbb családok szenvedései fokozódnak Jemenben. Milliók élete forog kockán.

Ez a megnevezés továbbá visszájára fordítja a nemzetközi közösség évek óta tartó béketeremtő erőfeszítéseit, és megállítja az Egyesült Nemzetek által vezetett politikai békefolyamatot, amely nem felel meg a jemeniek, a nemzetközi közösség vagy az Egyesült Államok érdekeinek. Ezért felszólítjuk Biden elnököt és kormányát, hogy hivatalba lépése után vonja vissza ezt a döntést, és felszólítjuk a Kongresszust, hogy haladéktalanul válaszoljon a kijelölés visszavonására.

A PartnersGlobal és a PartnersYemen több mint egy évtizede a jemeni konfliktus által leginkább ostromlott közösségekkel dolgozik együtt, beleértve az észak-jemeni közösségeket is. Elnyertük a konfliktus mindkét oldalán szereplő szereplők bizalmát, és együtt dolgoztunk a viták közvetítésén, az irányítás és a szolgáltatásnyújtás javításán, és ami a legfontosabb, megalapoztuk a hosszú távú stabilitást és békét. PartnersGlobal és PartnersJemen a humanitárius, fejlesztési és béketeremtő szervezetek hálózatának része, amelyek az egész országban azon dolgoznak, hogy hasonlóan megalapozzák a tartós stabilitás és béke alapjait. Ez az új megnevezés veszélyezteti ezt a munkát, és csak a konfliktus meghosszabbítását szolgálja.

Scott Powell, az amerikai Oxfam humanitárius szakpolitikai tisztviselője elmondta: “Pompeo miniszter úr veszélyes és haszontalan politika, amely szerint a houthikat terrorszervezetként jelölte meg, és ártatlan emberek életét is veszélyezteti. Ez a megnevezés nem segít a konfliktus megoldásában. , sem a háború során elkövetett jogsértésekért és igazságszolgáltatásokért való igazság elérésében, ez csak fokozza a túlélésért küzdő jemeniek millióinak szenvedését.”


A volt miniszter és üzletember szerint: “A döntés visszaob minket a konfliktus kiindulópontjához, amikor a különböző felek a kimerülés szakaszába léptek, és hajlandóságot mutattak fájdalmas engedmények megtételére.” Sajnos ezt az érzést az egész ország jemeni vezetői, valamint a konfliktusban leginkább ismerő nemzetközi közösség tagjai is visszhangozták. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy játsszon konstruktív szerepet Jemen pusztító konfliktusának megoldásában és a lakosságra gyakorolt katasztrofális hatások enyhítésében. Az Egyesült Államok egyedülálló helyzetével megteheti ezt, de ez az új megnevezés éppen az ellenkező irányba viszi a konfliktust.


Az eredeti angol nyelvű szöveg: Reverse the Terrorist Designation of Ansar Allah in Yemen

Issued: January 15, 2020

PartnersGlobal and PartnersYemen strongly urge the U.S. Department of State to reverse the designation of Ansar Allah, commonly known as the Houthis, as a terrorist organization.

Because of this decision, desperately needed humanitarian aid, as well as goods and personnel coming from the United States of America, will be prevented from entering northern Yemen, where 70 percent of the population lives. Today, after six years of war, nearly 80 percent of Yemen’s population is living below the poverty line; 120,000 have died and 500,000 have been wounded; and more than 7 million have been displaced both internally and outside the country. Those that remain lack access to basic necessities—food, water, and medicine. Every day this designation remains, the suffering of the most vulnerable families in Yemen will mount. The lives of millions are at stake.

Further, this designation counteracts years-long peacebuilding efforts by the international community and stops the United Nations-led political peace process in its tracks, which is not in the interest of Yemenis, the international community, or the United States. Therefore, we call on President-elect Biden and his administration to freeze and revoke this decision upon taking office; and we call on Congress to respond immediately to reverse this designation.

For over a decade, PartnersGlobal and PartnersYemen have been working with communities most besieged by the conflict in Yemen, including those in northern Yemen. We have gained the trust of actors on both sides of this conflict and together worked to mediate disputes, improve governance and service delivery, and, most importantly, lay the foundations for long-term stability and peace. PartnersGlobal and PartnersYemen are part of a network of humanitarian, development, and peacebuilding organizations working throughout the country to similarly build the foundations for lasting stability and peace. This new designation threatens this work and only serves to prolong the conflict.

Scott Powell, Humanitarian Policy Officer at Oxfam of America said, “Secretary Pompeo’s designation of the Houthis as a terrorist organization is a dangerous and useless policy, and it will also endanger the lives of innocent people. This designation will not help in resolving the conflict, nor in achieving justice for the violations and abuses committed during the war; this will only escalate the suffering for millions of Yemenis who struggle to survive.”

Former minister and businessman said, “The decision will return us to the starting point of the conflict at a time when the various parties had entered a phase of fatigue and found a willingness to make painful concessions.”

Unfortunately, this sentiment has been echoed by Yemeni leaders throughout the country as well as those in the international community most familiar with the conflict.

We are calling on the United States to play a constructive role in resolving Yemen’s devastating conflict and mitigating the disastrous effects on the population. The United States is uniquely positioned to do this, but this new designation does the opposite.

 

 

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!