Játékos tanulás a személyes higiéniáról

Mi a PHASE prgram célja? A GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalt (GSK) 1998-2016 között működtette a Personal Hygiene & Sanitation Education (PHASE) nevű programját, hogy csökkentse a szanitációs és higiénés problémák miatti megbetegedések számát a szegénységben élő gyermekek és családjaik körében. A projekt keretében játékok segítségével tanítják meg a gyermekeket az alapvető higiénés módszerek, például a kézmosás […]

Mi a PHASE prgram célja?

A GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalt (GSK) 1998-2016 között működtette a Personal Hygiene & Sanitation Education (PHASE) nevű programját, hogy csökkentse a szanitációs és higiénés problémák miatti megbetegedések számát a szegénységben élő gyermekek és családjaik körében.

A projekt keretében játékok segítségével tanítják meg a gyermekeket az alapvető higiénés módszerek, például a kézmosás helyes használatára. A program egyik fő eleme, hogy a gyermekeken keresztül a szülőket is képessé tegyék arra, hogy javítsanak az életkörülményeiken.

  • A projekt eddig a fejlődő világ országaiban indult el, azonban világossá vált, hogy Európában is nagy szükség van erre. A GSK ezért döntött úgy, hogy a PHASE-t elindítja azokban az európai országokban is, ahol működik a „Together for a better health – for us, by us” nevű egészségügyi mediációs projektet.
  • A 2012-ben indult kísérleti projekt célja, hogy Magyarországon meghonosítsa a roma (interkulturális) mediátorok egészségügyi ellátórendszerbe léptetését, ezzel segítve a hátrányos helyzetű – ezen belül a felülreprezentált roma – emberek egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését, az egészségtudatos életmód elterjesztését.
  • A nemzetközi partnerségben, Szlovákia, Bulgária, Románia és Magyarország egy-egy roma integrációval foglalkozó non-profit szervezete működik együtt a GSK helyi szervezeteivel e projektek megvalósításában.

 

Mi mindent tettünk a PHASE során?

A Partners Hungary Alapítvány a kézmosás, a WC-használat témában vállalta, hogy elkészíti a szükséges eszközöket, melyeket egy másik projektünk (REYN) keretében juttatunk el az intézményekhez. A projekt keretében elkészült egy mesekönyv és az ahhoz tartozó szakmai kézikönyv, egy kártyajáték, amely segítségével óvónők és védőnők tartottak foglalkozásokat a helyes mosdóhasználatról a gyerekeknek.

A program kiválóan összekapcsolható a már létező interkulturális mediátorok által végzett munkával. A kapcsolódó program célja szintén az, hogy javítsa a hátrányos helyzetű – ezen belül különösen a roma – emberek egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését, az egészségtudatos életmód elterjesztését.

Hasonló projektjeinkről ITT és ITT olvashat.

 

  • Projekt/Támogatási Program neve: Personal Hygiene and sanitation education
  • Támogató szervezet: GlaxoSmithKline Ltd.
  • Időtartam kezdete/vége: 2015.október. – 2017.október.
  • Költségvetés összege, pénznem: 6.000.000 HUF

 

 

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!