Konfliktuskezelés az iskolában

Az iskolai közegben megjelenő agresszióról az utóbbi években sokat hallhatunk, mivel világszerte számos iskolában jelentenek komoly problémát. A konfliktusok az oktatás minden szintjén jelen vannak – az általános iskolától a felsőoktatásig – és szerteágazó problémát képviselnek.

Miért van egyre több iskolai konfliktus?

Valójában nem biztos, hogy több van, csak többet beszélünk róla – de kell is beszélnünk róla. A konfliktusok az emberi interakciók velejárói. Ezért az, ahogyan kezeljük ezeket a konfliktusokat, kulcsfontosságú. A kezeletlen konfliktusok agresszióba torkollhatnak. Az iskolai agresszió és a zaklatás-bántalmazás bizonyítottan káros hatással van a fiatalok fizikai, mentális és társadalmi jóllétére, szerepet játszik a korai iskolaelhagyásban, sőt, akár a bűnelkövetővé válásban is.

Miért nem működnek a korábbi módszerek, az intő, a büntetés?

A nehéz társas helyzetek tanulási lehetőségek lehetnek. Tanulni biztonságos és pozitív közegben lehet. A büntetés elszigetel és rombolja a kapcsolatokat, a félelemből megfogadott ígéretek csak ideig-óráig működnek. Ha büntető-fegyelmező megközelítés helyett együttműködő-helyreállító szemléletben járunk el, az megerősíti a kapcsolatokat a közösségen belül és megakadályozza, hogy a konfliktusok agresszióba torkolljanak. A társas-érzelmi készségek fejlesztése és az agresszió kezelése, illetve megelőzése nélkülözhetetlen az iskolákban, és erre vannak megfelelő és korszerű módszerek – amelyek szerencsére tanulhatók.

Mit tehetek, ha szülőként vagy pedagógusként elakadok az iskolában tapasztalt konfliktusokkal?

Először is, ne maradjon egyedül a problémával, keressen szövetségeseket: másik szülőtársat, pedagógus kollégát, vagyis valakit, aki szintén komolyan veszi a problémát és nyitott arra, hogy közösen keressenek megoldásokat. Érdemes bevonni  külső szakembert, aki abban tud segíteni, hogy minden érintett fél szempontja elhangozhasson, és közös megoldáson dolgozhassanak. Érdemes először az iskolapszichológust vagy az óvodai-iskolai szociális munkást megkeresni, illetve jó kommunikációs készséggel rendelkező, az ügyben nem érintett pedagógust bevonni. Ha pedig elakadtak, keressenek meg minket!

 

Miért érdemes szaksegítséget bevonni az iskolai konfliktusok kezelésébe?

A Partners Hungary Alapítvány 2009 óta dolgozik iskolai konfliktusokkal. A mediáció, a facilitált megbeszélés és a resztoratív gyakorlatok módszereivel számos iskolai konfliktust kezeltünk sikerrel. Az elmúlt évek során több, mint 250 oktatási szakembert (tanárok, igazgatók, iskolapszichológusok, szociális munkások) és diákot képeztünk ki mediátorrá. Emellett a szervezet oktatói – gyakorló szakemberek lévén – mediátorként és resztoratív facilitátorként részt vesznek iskolai konfliktusok békés rendezésében.

 

Módszerek, amelyekkel sikerrel dolgozunk iskolai konfliktusok esetén:

  • Mediáció
  • Facilitált megbeszélések szülői és tantestületi értekezleteken
  • Osztályfőnöki órák konfliktuskezelés és agressziókezelés, zaklatás témában
  • Resztoratív gyakorlatok
  • Szülők az iskolában foglalkozások
  • Pedagógus továbbképzések és műhelymunkák

 

Keressen bennünket bizalommal, és az önök helyzetére szabjuk a konfliktuskezelési folyamatot!

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!