E.ON Erőmű Kerekasztal

Mi az E.On Erőmű Kerekasztal célja? A kerekasztal –országosan egyedülálló – meghívásos alapon működő párbeszédfórum, amelyet az Uniper Hungary Kft (E.ON Erőművek Kft.) kezdeményezett 2007-ben, amikor Gönyűn erőművet építettek. A vállalat tapasztalatai azt mutatták, hogy sokkal könnyebb az esetleges lakossági ellenállásokat, félreértéseket nyílt kommunikációval és párbeszéddel kezelni. Hogyan működik? Előzetesen csak a beruházás időtartamának erejéig terveztek […]

Mi az E.On Erőmű Kerekasztal célja?

A kerekasztal –országosan egyedülálló – meghívásos alapon működő párbeszédfórum, amelyet az Uniper Hungary Kft (E.ON Erőművek Kft.) kezdeményezett 2007-ben, amikor Gönyűn erőművet építettek. A vállalat tapasztalatai azt mutatták, hogy sokkal könnyebb az esetleges lakossági ellenállásokat, félreértéseket nyílt kommunikációval és párbeszéddel kezelni.

Hogyan működik?

Előzetesen csak a beruházás időtartamának erejéig terveztek a fórummal, ám olyan sikeres volt és olyan pozitív visszajelzések érkeztek a résztvevő felektől, hogy a cég a fórum fenntartása mellett döntött. Ennek eredménye, hogy immáron 10 éve ez egy sikeresen működő fórum, ahol minden fél hangot adhat véleményének, teret kap felszólalni, megfogalmazhat kérdéseket és azokra válaszokat kap.

A kerekasztal célja a hosszú távú, rendszeres dialógus kialakítása és működtetése, a gönyűi erőművel kapcsolatban, a helyi közösség képviselői és az erőmű üzemeltetője között. Példaértékű folyamatról van szó, hiszen a helyi közösség szava is számít egy őket érintő, fontos kérdésben.

Mi mindent teszünk a kerekasztalok során?

Rendszeres lakossági fórumokat és kerekasztal beszélgetéseket hívunk össze és facilitálunk, ahol a lakosság képviselői és az erőműt üzemeltető vállalat cserélhet információt az aktuális, erőmű körüli eseményekről, kérdésekről.

Mik az eredmények?

A helyi lakosok rendszeres információhoz jutnak az erőműről, működéséről, az erőmű vezetősége pedig a lakosság, a különböző szervezetek, intézmények kérdéseire, esetleges kételyeire tud választ adni. Mindezek a kölcsönös bizalom kiépítését és fenntartását eredményezik.

A Kerekasztal munkáját független félként a Partners Hungary szervezi, irányítja, ami azért fontos, hiszen egy külső, pártatlan, konfliktuskezelésben is jártas facilitátor hiteles keretet teremt a partneri kommunikációhoz.

Bővebb információ a programról:

Herbai István
histvan@partnershungary.hu

Wagner János
wagner@partnershungary.hu

 

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!