Befogadó óvodákkal a minőségi kisgyermekkori fejlesztésért

Miről szól a program? A Józsefvárosi Önkormányzat komplex óvodafejlesztést indított, melyben alapítványunkat és a Rosa Parks Alapítványt hívta meg együttműködő partnerként. A projekt megvalósítására sikeres pályázatot nyújtottunk be az Európai Bizottsághoz, és a konzorcium elnyert 267 017 EUR (kb. 97 millió Ft) támogatást, melyhez mindhárom szervezet – a rá eső támogatás arányában – 20 % […]

Miről szól a program?

A Józsefvárosi Önkormányzat komplex óvodafejlesztést indított, melyben alapítványunkat és a Rosa Parks Alapítványt hívta meg együttműködő partnerként. A projekt megvalósítására sikeres pályázatot nyújtottunk be az Európai Bizottsághoz, és a konzorcium elnyert 267 017 EUR (kb. 97 millió Ft) támogatást, melyhez mindhárom szervezet – a rá eső támogatás arányában – 20 % önerőt tesz hozzá. Az elmúlt években nagy számban költöztek fiatalok, köztük kisgyermekes családok a
Józsefvárosba. Azt látjuk azonban, hogy sokan nem itt veszik igénybe a szolgáltatásokat, máshová járnak orvoshoz, más kerületekbe hordják a gyermekeiket iskolába, óvodába.

A Befogadó óvodákkal a minőségi kisgyermekkori fejlesztésért című projektben az a célunk, hogy a 12 józsefvárosi óvoda váljon vonzóvá azon szülők számára is, akik ma a kerületen kívül járatják óvodába a gyermekeiket; tükrözzék azt a sokszínűséget, ami a kerületre, az óvoda körzetére jellemző, ehhez minden óvoda – saját programját megőrizve, az erősségeire építve – egy saját intézményi fejlesztési programot alakítson ki, és valósítson is meg. Azt is szeretnénk elérni, hogy az óvodák olyan vonzó és magas színvonalú programokat és szolgáltatásokat nyújtsanak a kerületieknek, hogy minden 8. kerületben élő család helyi óvodába akarja járatni a gyermekét.

 

Mi mindent teszünk a program során?

 • A Partners Hungary Alapítvány feladata, hogy mind a kerületi, mind az intézményi stratégiai tervezés, majd annak megvalósítása az összes érintett bevonásával történjen, és az óvodák a fenntartói elvárásokkal, a korszerű nevelési elvekkel és szülők elvárásaival összhangban újítsák meg módszertani eszköztárukat és kínáljanak új szolgáltatásokat.
  Ezt úgy szeretnénk elérni, hogy a szakemberek együttműködnek egymással, a szülőkkel, a
  gyermekekkel, és közben tanulnak egymástól is, megosztják tapasztalataikat, erősítik, ösztönzik
  egymást a változások bevezetésében.
 • Stratégiai tervezés az érintettek bevonásával, hogy készüljön egy hosszú, közép és rövidtávú terv, mely abban segíti a fenntartót és az intézményeket, hogy következetesen, és a közös céloknak megfelelően tudjanak dolgozni, fejleszteni, és a projektben megkezdett munka folytatódjon.
 • Módszertani fejlesztések, hogy az intézmények a 21. századi életben való boldogulásra készítsék fel a gyermekeket, szorosan együttműködve a szülőkkel.
 • Kommunikáció: az óvodák, az új szolgáltatások megismertetése a kerület lakóival, a családokkal, a kerületi identitás erősítése.
 • Körzethatár módosítás az óvodák optimális kihasználása, és annak érdekében, hogy az egyes óvodákban arányosan legyenek jelen a roma, a sajátos nevelési igényű és a külföldi gyerekek.
 • A projekt keretében kifejlesztünk egy komplex módszertant, és hozzá kapcsolódó eszközrendszert, melyet a projektben tesztelünk. Ez az eszköz aztán rendelkezésére áll majd az összes olyan önkormányzatnak és más óvodafenntartóknak, akik hasonlóképpen szeretnék inkluzívvá tenni az óvodáikat, az általuk működtetett intézményeket.

 

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!