Mediátor képzés

A mediátor a konfliktuskezelés szakembere. Gyakorlatorientált mediátor képzésünk az érdeklődőket az alternatív vitarendezés módszerével ismerteti meg. A résztvevők tapasztalati tanulás során szereznek saját élményt a módszerről, saját fejlesztendő területeikről, erősségeikről.

Mit ad a Partners Hungary Alapítvány mediációs képzése?

A résztvevők elsajátítják a mediáció, mint újszerű, alternatív konfliktuskezelési módszer eszközrendszerét. A módszerek segítségével képessé válnak arra, hogy a felmerült konfliktushelyzeteket hatékonyan kezeljék, és magas szakmai színvonalon tudjanak közvetítői eljárásokat vezetni.

Alapítványunk, 25 évnyi tapasztalatát felhasználva, valamint a törvényi szabályozást figyelembe véve, modul rendszerű programot dolgozott ki a mediáció iránt érdeklődők szakemberek, leendő mediátorok képzésére, 3+3+fél napban, 64 órában. Képzéseink pedagógus és szociális akkreditációval is jelentkeznek, és elszámolhatók a továbbképzési rendszerben.

Hogyan válhatok mediátorrá?

A teljes képzés 64 óra. Az első, háromnapos modult egy második háromnapos modul követni, amelyek időpontjairól az Események menüpontban tájékozódhat. A képzés elvégzését követően pedig regisztrálhat az Igazságügyi Minisztérium országos közvetítői névjegyzékébe, a 2002. évi LV. törvényben foglaltak teljesítése után (link: https://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/kozvetito-szeretnek-lenni).

Hogyan épül fel a képzés?

1. modul: Bevezetés a mediációba, 3 nap, 3×10 óra

Alapképzés, mely sok gyakorlaton, saját élményen keresztül a konfliktusok természetével, a mediáció folyamatával ismerteti meg a résztvevőket.

Az alapképzés témái:

 • A konfliktusok folyamata, okai, szakaszai, jellemzői
 • Tárgyalástechnika a hatékony együttműködésért
 • Konfliktus tipológiák
 • Egyéni konfliktusmegoldó stratégiák – önismeret
 • Konfliktuskezelési eszközök a mediáció eszköztárából

 

2.  modul: Haladó mediációs képzés, 3 nap, 3×10 óra

Azoknak ajánljuk haladó képzésünket, akik már elvégezték a Bevezetés a mediációba képzést a Partners Hungary Alapítványnál vagy más szervezetnél, és szeretnének komolyabban elmélyedni a szakma rejtelmeiben.

A haladó képzés témái:

 • A Bevezetés a mediációba elméletének átismétlése
 • Mediáció – haladó technikák
 • Mediáció nehéz ügyfelekkel
 • Szimulált esetgyakorlatok valódi esetek alapján
 • Facilitált megbeszélések, mely során a résztvevőkre szabottan tudunk visszajelzést adni az elakadásokkal és a fejlődési lehetőségekkel kapcsolatban

3. modul – Gyakorlati képzés. Időtartama: maximum 4 óra

A záró modul célja, hogy a mediációs szakma leendő képviselői gyakorlatot szerezhessenek biztonságos közegben, még mielőtt éles helyzetben kezdenének közvetíteni.

Ebben a modulban, a tréningjeinkhez hasonló szimulációs helyzeteket teremtünk: az „ügyfelek” szereplapokat kapnak, amelyek megtörtént esetekre építve vázolják az adott résztvevő szempontjait, annyi információt nyújtva az egyes szereplőknek, amennyi valósághűvé teszi a helyzetet. A képzés résztvevője mediátorként vezeti az ügyet, a jelenlévő tréner pedig személyre szabott támogatást nyújt a mediátornak.

A szimulációs gyakorlatot megbeszélés követi. A játék szereplői a folyamat után visszajelzést adnak a mediátornak, a mediátor megoszthatja tapasztalatait. Ezt követően a foglalkozás vezetője, a tréner, a speciális kihívásokat kihangosítva jelez vissza az egyéni elakadásokkal és erősségekkel kapcsolatban.

A három modul elvégzése után – a további törvényi feltételek teljesülése mellett – lehetősége van a tréning résztvevőinek arra, hogy jelentkezzenek az Igazságügyi Minisztérium Közvetítői névjegyzékébe.

Miért érdemes nálunk tanulni?

 • Magyarországon a Partners Hungary Alapítvány foglalkozik legrégebben a mediáció módszerének elterjesztésével. Mediációs szakembereket képzünk, a mediáció intézményi és törvényi hátterének kialakításában is részt vettünk. Alapítványunk képezte az Igazságügyi Hivatal azon pártfogó felügyelőit is, akik büntetőügyi közvetítői tevékenységet végeznek.
 • Képzéseink pedagógus és szociális akkreditációval is rendelkeznek.
 • Alapítványunk szakemberei nagy tapasztalatú oktatók: több egyetemi képzésben is részt vettek és vesznek oktatóként.
 • A gyakorlatból vett esetekkel dolgozunk, így valós, szakmai kihívást jelentő ügyeket ismer meg, melyekhez hasonlókkal fog találkozni a napi gyakorlatban is, ha megkezdi mediációs tevékenységét.
 • Alapítványunk a Partners Global hálózat tagja, így a hazai tapasztalatokon túl nemzetközi tapasztalatokkal segítjük az érdeklődőket.
 • Alapítványunk az Igazságügyi Minisztérium közvetítő jogi személyek listáján szereplő szervezet. Képzéseink a Minisztérium közvetítői szakmai képzések listáján regisztráltak.

Vélemények a képzésről:

„Tapasztalatomnál fogva én már megengedhetem magamnak, hogy csak profiktól tanuljak, hiszen drága az időm. Ez a képzés pedig, a trénerekkel együtt, igazán profi volt.”

Daróczy Ágnes, intézményvezető

 

Aktuális képzéseinket ITT találja! Jelentkezzen online pár kattintással vagy kérjen több információt a kepzes@partnershungary.hu e-mail címen!

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!