A mediátor feladata

A mediátor egy pártatlan és semleges külső szakember, aki a konfliktusaikban elakadt feleknek abban segít, hogy saját megoldásokat dolgozhassanak ki. A mediátor mederben tartja a beszélgetést, sorrendben halad a résztvevők által felvetett témákkal, összefoglalja, amit hallott, a panaszok mögött a beszélgetésben résztvevők szükségleteit és valódi érdekeit keresi és kihangosítja.

Mit tesz a mediátor a hatékony együttműködésért egy konfliktusban?

A mediáció folyamatában a mediátor nem ad tanácsot, nem foglal állást, ugyanakkor mindkettejük pártján áll. A mediátor abban segít a klienseknek, hogy meg tudják fogalmazni szükségleteiket, illetve hogy meghallják a másik fél érdekeit, szükségleteit, és ezek alapján jussanak megállapodásra. A mediáció lényege, hogy visszaadjuk az ügyet az érintetteknek, ugyanakkor eszközöket biztosítunk ahhoz, hogy másképp sikerüljön beszélgetni a nehéz helyzetekről mint azelőtt.

A mediátor azon dolgozik, hogy a múlt helyett a jelennel és a jövővel foglalkozzanak a felek, azért, hogy arról beszélgessünk, hogy a kialakult helyzetben itt és most mit tudnak tenni a felek a jobb együttműködés érdekében. A mediátor nem tudja garantálni, hogy minden mediáció megállapodással zárul, a folyamatért feladata, hogy biztosítsa az erőegyensúlyt a felek között, hogy mindenki elmondhassa, mire van szüksége a helyzet megoldása érdekében. A mediáció nem terápia és a mediátor nem terapeuta, azonban a mediációban is előfordulnak katartikus pillanatok, amikor a felek között, a korábbi ellentétek ellenére kölcsönös megértések születnek.

A mediátor feladatai:

 • azon dolgozik, hogy megnyíljanak a kommunikációs csatornák
 • erőegyensúlyt biztosít a résztvevő felek között
 • facilitálja a beszélgetést, vagyis mederben tartja és segít végigvinni a témákat
 • mintát ad a jó tárgyalási stílusra
 • segít abban, hogy a felek képessé váljanak alternatív megoldások kidolgozására
 • a realitás képviselője, vagyis a felek megoldási javaslatai során kérdésekkel segít végiggondolni, hogy azok hogyan megvalósíthatók a felek életében
 • probléma-feltáró szerep
 • konfliktuskezelő szerep
 • folyamatirányítási szerep

A mediátort a mediációs folyamatban titoktartás kötelezi.

A mediátor feladatai tehát komplexek és szerteágazók. Mediációs képzéseinken gyakorlati helyzeteken keresztül tanulják meg mindezt a résztvevők.

Kíváncsi, mikor lesz a következő képzés? Nézze meg eseményeinket!

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!