Osztályfőnöki óratervsorozat a konfliktusok és a kortárs bántalmazás megelőzéséért

Ingyenesen letölthető osztályfőnöki óratervek az iskolai konfliktusok, erőszak, bántalmazás megelőzésére. Közös szabályok, felelős osztályközösség!

Ingyenes

Ingyenesen letölthető osztályfőnöki óratervek az iskolai konfliktusok, erőszak, bántalmazás megelőzésére. Közös szabályok, felelős osztályközösség!

Cikkszám: 1897 Kategóriák: , ,

Leírás

Miért fontos pedagógusként kiemelt figyelmet fordítanunk a konfliktusok és az agresszió korszerű kezelésére?

A konfliktusok az emberi kapcsolatok természetes velejárói. Ha megfelelő módszerekkel kezeljük őket, tanulási és fejlődési lehetőségként szolgálnak a résztvevők számára. A közös erőfeszítéssel, sikeresen megoldott nehéz társas helyzetek megerősíthetik kapcsolatainkat. Azonban megfelelő eszközök nélkül a feszültség egyre nő, és tehetetlenség agresszióba fordulhat. Az iskolai környezetben előforduló agresszió megnehezíti a tanárok, diákok és szüleik mindennapjait. A feszült helyzetekkel járó harag és szégyen pedig a tanulást és a tanítást lehetetleníti el.

 

Hogyan segít óraterv sorozatunk?

Mi, a Partners Hungary Alapítványnál, nemzetközi partnereinkkel közösen, olyan átfogó óvodai és iskolai agresszió- és zaklatásellenes programot dolgoztunk ki, amely az iskolai szereplők nehéz társas helyzeteire ad naprakész módszertani válaszokat.

Középiskolai programunk részeként készült ez az osztályfőnöki óraterv sorozat, amelyet elsősorban a 9. évfolyamosok és osztályfőnökeik számára ajánlunk, de a általános iskolában a 7-8, középiskolában a 10-11-12. évfolyamoknál is jól működik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolai agresszió, zaklatás leghatékonyabb kezelése a megelőzés, amely egy hosszabb folyamat. A folyamat egymást támogató módszerekből áll, ennek egyik eleme ez az osztályfőnöki órasorozat, amely saját élményű gyakorlatokon keresztül érzékenyíti a diákokat arra, hogy váljanak konfliktusos és bántalmazásos helyzetben aktív cselekvőkké, merjenek felelősséget vállalni és segítséget kérni. Az órák egymásra épülnek, egyre mélyülő tudást, önismeretet és közösségélményt nyújtva a résztvevőknek. A foglalkozásokat heti-kétheti rendszerességgel érdemes megtartani. Az órasorozat eredménye egy közösen kialakított közösségi normarendszer, amely az osztályon belüli kapcsolatokat szabályozza, elejét véve a konfliktusok eszkalálódásának. A közösen hozott szabályokat nagyobb eséllyel tartják be a résztvevők, illetve segítenek egymásnak betartatni a megbeszélteket.

Töltse le ingyen és adaptálja osztályára!

További hasznos, a témába vágó szakmai anyagokat pedig ITT talál.

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!