Közösségépítés

• Településvezetőként gondot okoznak Önnek a komplex helyi ügyek?
• Foglalkoztatja, hogyan vonhatná be jobban a lakosságot?
• Voltak már próbálkozásai e téren, de eredményesebb megoldásokat keres?

Mikor, milyen helyzetekben érdemes élni vele?

 • Megoldásra váró közösségi feladat vagy probléma kapcsán: szemetes környék, rossz közbiztonság, lakócsoportok közötti nézeteltérések.
 • Ha nagy beruházás készül a környéken, és számítani lehet a lakók ellenállására.
 • Ha számít, hogy a felek együtt tudjanak működni és tartós megoldások szülessenek.
 • Ha a kérdéses témában több vélemény, érdek is ütközik, egyének vagy csoportok között. Kiemelt területünk a roma-nem roma párbeszéd elősegítése.
 • Ha a megvitatandó téma bonyolult.
 • Ha azzal szembesül, hogy egyetlen félnek sincs elég információja, teljes jogköre a döntéshozatalra.
 • Ha számít a lakók véleménye és fontos Önnek, hogy motiváltak maradjanak.

Ha önkormányzatként önök is találkoznak olyan helyzetekkel, amelyekben fontos lenne a helyiek aktívabb részvétele, de nehéz a közösséget mozgósítani, és nincs hatékony módszer a kezükben, akkor mi segíthetünk! A közösségi tervezés módszertana egyszerűbb döntéshozatali folyamatot tesz lehetővé, és nagyobb elégedettséget hoz a közösség életébe: legyen szó egy település kerületéről vagy egészéről.

Mire számíthat? Milyen hatással lesz a közösségi tervezés módszere a folyamatra?

Facilitátoraink bevonásával:

 • Átláthatóvá válik a tervezés és kivitelezés folyamat, a résztvevők korrekt tájékoztatást kapnak a folyamatról, így elejét véve az információhiányból fakadó konfliktusoknak
 • A teljes folyamatot végigkísérjük: a feltérképezéstől a megvalósításig
 • Az egyeztetések békés légkörben valósulnak meg, mert tapasztalt facilitátoraink az alternatív konfliktuskezelési módszerek (mediáció, resztoratív gyakorlatok szakértői)
 • A résztvevő felek hangot adhatnak saját véleményüknek, érvényesíthetik érdekeiket

 

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Nagyberuházás, Gönyűi Erőmű:

A Partners Hungary Alapítványt a Gönyüi Erőmű létesítésekor választottuk ki a projekt stakeholder menedzsmentjének támogatására. 2007 óta a Partners Hungary szervezi az általunk létrehozott Gönyűi Kerekasztalt, mely az erőmű létesítési fázisában negyedévente, az erőmű üzemelésének kezdete óta évi egy vagy két alkalommal ülésezik.
A kerekasztal célja a folyamatos tájékoztatás, párbeszéd kialakítása és fenntartása a lakossággal és a civil szervezetekkel. A résztvevők delegálásánál az volt a cél, hogy a kiválasztott személyeken keresztül széles bázishoz jusson el az információ.
A kerekasztalokat a Partners Hungary, Alapítvány mediátorai szervezik, a megbízó (EON /Uniper) csak résztvevő. A kerekasztalok a nyitott párbeszéd alapján szerveződnek, minden kérdést megbeszélünk, ha kell szakértőket hívunk, tanulmányokat végeztetünk, és ismertetünk.
A kerekasztal az elmúlt 10 évben egy abszolút sikertörténet, a kitűzött célokat maradéktalanul elérte. A kerekasztal vegyes összetételéből adódóan az erőmű létesítésével, és üzemeltetésével szemben számos ellenző, vagy egyenesen elutasító álláspont volt kezdetben. A professzionális szervezésnek, a nyílt és transzparens hozzáállásnak köszönhetően fokozatosan kiépült a bizalom és mostanra a kerekasztal egy szoros együttműködéssé alakult át.
A Partners Hungary Alapítvány munkatársait a résztvevők könnyen elfogadták pártatlan résztvevőnek, szakmai munkájuknak döntő szerepe van a kerekasztal sikeres működtetésében, közös céljaink elérésében.”

Katona Zoltán (ügyvezető igazgató E.on Erőművek/Uniper)

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!