Alternatív konfliktuskezelés az iskolában: gyakorlati kézikönyv

Hogyan kezelhetjük hatékonyan az iskolai agressziót, konfliktusokat, bántalmazást? Esettanulmányokat és általános gyakorlati tanácsokat tartalmazó kézikönyvünk erre ad korszerű válaszokat.

Ingyenes

Hogyan kezelhetjük hatékonyan az iskolai agressziót, konfliktusokat, bántalmazást? Esettanulmányokat és általános gyakorlati tanácsokat tartalmazó kézikönyvünk erre ad korszerű válaszokat.

Cikkszám: 1895 Kategóriák: , ,

Leírás

Hogyan született az iskolai agresszió kezelésével foglalkozó, esettanulmányokkal gazdagított kézikönyvünk?

A konfliktusok az emberi interakciók velejárói. Ezért kulcsfontosságú az, ahogyan kezeljük ezeket a konfliktusokat. Az iskolai közegben megjelenő agresszióról az utóbbi években sokat beszélünk, mivel világszerte számos iskolában jelentenek komoly problémát. A konfliktusok, az agresszió és a zaklatás-bántalmazás az oktatás minden szintjén jelen vannak – az általános iskolától a felsőoktatásig – és szerteágazó problémát képviselnek. Az iskolai agresszió és a zaklatás-bántalmazás igen káros hatással van a fiatalok fizikai, mentális és társadalmi jóllétére, szerepet játszik a korai iskolaelhagyásban, sőt, akár a bűnelkövetővé válásban is. Az ASAP – Partnerség az Iskolai Agresszió Ellen projekt a Partners Hungary Alapítvány szakmai csapatának koncepciója alapján valósult meg, 2015 októbere és 2018 augusztusa között, 9 iskolában, az SOS Malta, a Partners Bulgaria Alapítvány és a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum együttműködésében. A projektet az Európai Unió Erasmus+ Programja finanszírozta.

 

Az ASAP célja biztonságos, odafigyelő, felelős iskolai környezet megteremtése annak érdekében, hogy csökkenjen az iskolai agresszió és a zaklatás-bántalmazás, valamint célja a diákközösségekkel foglalkozó intézmények közti kooperáció létrehozása és megerősítése. Már létező és kipróbált módszerek összehangolásával kifejlesztettünk egy olyan modellprogramot, amely az iskola egészére kiterjed. A program elérhető és könnyen alkalmazható eszközöket kínál az iskolai erőszak és bántalmazás csökkentésére, amit a résztvevő három ország, Magyarország, Bulgária és Málta 9 középiskolájában teszteltünk.
A program javarészt iskolai környezetre szabott alternatív konfliktuskezelést, megvalósítási eljárásokat és resztoratív módszereket kínál.

 

Miben nyújt segítséget a kézikönyv?

Ez a kézikönyv gyakorlati beszámoló arról, hogyan valósult meg a program 9 különböző iskolai környezetben, hogyan épültek be az alternatív konfliktuskezelési technikák az iskolák mindennapjaiba. Nem készen kapott recept, de útmutatásul szolgál az elemek lehetséges használatához. Az egyes elemek külön-külön is alkalmazhatóak, de legjobban a folyamat részeként működnek. A kézikönyv azok számára készült, akik szeretnének hasonló programot megvalósítani az iskolájukban: igazgatók, tanárok és más, oktatásban résztvevő szakemberek részére.

A kézikönyv olyan esettanulmányok gyűjteménye, amelyek arról szólnak, hogyan valósult meg a program a 9 középiskolában. Világosan tagolt részekkel és a beavatkozás területeit jelző ikonokkal igyekszünk segíteni az olvasást.

Töltse le a teljes anyagot ingyen!

A máltai és a bolgár kézikönyvet, más hasznos szakmai anyagokkal együtt ITT találja.

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!