Iskolai agresszióellenes modellprogram

Közösség alapú komplex iskolai program az agresszió és a bántalmazás hatékony megelőzésére és kezelésére – interszektorális megközelítés a legjobb gyakorlatoktól  a helyi szabályrendszerek kidolgozásáig.

Ingyenes

Közösség alapú komplex iskolai program az agresszió és a bántalmazás hatékony megelőzésére és kezelésére – interszektorális megközelítés a legjobb gyakorlatoktól  a helyi szabályrendszerek kidolgozásáig.

Cikkszám: 1890 Kategóriák: ,

Leírás

Miért fontos, hogy rendszerszinten kezeljük az iskolai agressziót?

 

Az iskolai környezetben zajló erőszak és agresszió témája sokszor került szóba az elmúlt években, mivel világszerte számos iskolában jelent komoly problémát. Az agresszió és a bántalmazás az oktatás minden szintjén jelen van, az általános iskolától a felsőoktatásig, és az évek során szerteágazó problémává vált. Egy, 2009/2010-ben, a WHO Regionális Európai Irodája által készített felmérés feltárta, hogy a megelőző két hónap során legalább két alkalommal bántalmazták az iskolában a 11 évesek 13%-át; a 13 éveseknél ez az arány 12% volt.
Az iskolai agresszió nagyon káros hatással van a fiatalok fizikai, mentális és társas jóllétére, ami sok gyereket sodor annak veszélyébe, hogy fiatalkorú bűnelkövetővé váljanak, és ennek következményeként javítóintézetbe kerüljenek. Az iskolások nagy százalékának mindennapi életét végigkíséri az agresszív viselkedés és bántalmazás, amely maradandó nyomokat hagy a fejlődésükben és a közösségi életükben.

 

Mi a Partnerség az Iskolai Agresszió Ellen modellprogram?

2015-ben három ország, Magyarország, Bulgária és Málta civil szervezetei egyesítették erőiket, és elindítottak egy kísérleti projektet, melyben az iskolai konfliktusok, agresszió és bántalmazás témáját helyezik a célkeresztbe. A fő cél az volt, hogy új módszereket keressenek az agresszió és bántalmazás kezelésére, segítsenek a gyerekeknek az érzéseikkel és konfliktusaikkal bánni, erőszakmentes kultúrát teremteni, és támogassák az iskolákat és egyéb közösségeket azzal, hogy korszerű konfliktus- és agressziókezelési módszereket kínálnak fel nekik. Ennek a problémának a kezelése nem könnyű feladat. Szükség van az előfordulás okainak kiderítésére, és egy átfogó modell megalkotására, mely minden érintettet minden szervezeti szinten megszólít. A felvázolt program minden fontos résztvevőt bevon, ami a beavatkozás jelentős aspektusa. 

A kifejlesztett modellprogram egész iskolára kiterjedő megközelítést képviselami elérhető módszergyűjteményt és forrást kínál minden résztvevőnek: diákoknak, szülőknek, az iskola tanári és nem tanári testületének, és végső soron az egész közösségnek. A program tartalmazza a megvalósítás ajánlott menetét, amely alakítható az adott közeghez és a folyamat megfelelő szakaszaihoz. Az egyik fő célunk az, hogy minimalizáljuk a “papír – gyakorlat” közti szakadékot az iskola célkitűzései és a megvalósítás lépései között. Arra is bátorít, hogy építsünk be új gyakorlatot a hivatalos iskolai irányvonalakba. 

 

Mi a modellprogram hozzáadott értéke?

 • Hiteles eredmények új iskolapolitika megteremtéséhez;
 • Az iskolai légkör pozitív változása;
 • Tudatosítás, és a társas-érzelmi tanulás terén jobban képzett tanárok;
 • A program megfelelő kommunikációjára az érintetti körben;
 • Külső és belső erőforrások mozgósításával erősíti az iskolát;
 • Segít a tanári- és nem tanári testületnek jobban megérteni a probléma gyökerét és a következményeket;
 • Segít felmérni és forrást találni a konfliktusok, agresszió és bántalmazás kezelésére. Vannak módszerek annak meghatározására, milyen gyakran és hol fordul elő, hogyan lépnek közbe a diákok és a felnőttek, és hogy működik-e a beavatkozásnak az a módja;
 • Segít megkeresni a bántalmazás megelőzésének jó gyakorlatait és a megtörtént bántalmazás hatékony kezelésének eszközeit;
 • Az iskolán belüli szabályok javítása a bántalmazási incidensek csökkentésére;
 • Biztonságos és barátságos iskolai környezet megteremtése.A program az Európai Unió Erasmus+ programjának finanszírozásával valósult meg.

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!