ROMED program: interkulturáls mediáció

Roma közösségek bevonása az élhetőbb településekért   Mi a ROMED program célja? A roma közösségekkel való együttműködés sok polgármester számára kihívást jelent. A társadalom peremén, szegregáltan élő közösség döntő többsége mélyszegénységben él a városok, falvak határterületein. A helyzetet a bizalom hiánya, a felhalmozódott rossz tapasztalatok miatt a legtöbben problémaként kezelik minden oldalról; a roma közösség […]

Roma közösségek bevonása az élhetőbb településekért

 

Mi a ROMED program célja?

A roma közösségekkel való együttműködés sok polgármester számára kihívást jelent.

A társadalom peremén, szegregáltan élő közösség döntő többsége mélyszegénységben él a városok, falvak határterületein. A helyzetet a bizalom hiánya, a felhalmozódott rossz tapasztalatok miatt a legtöbben problémaként kezelik minden oldalról; a roma közösség és a helyi közigazgatás között nincs, vagy konfliktusos a kapcsolat, nincs valódi párbeszéd.

A Partners Hungary Alapítvány – több mint 50 európai és tucatnyi hazai településen – kipróbált módszertant és eszközrendszert ajánl az önkormányzatok figyelmébe, melynek segítségével erősödik a közösségek, a helyi intézmények és az önkormányzat közötti párbeszéd és az együttműködés. Ennek eredményeképpen csökken a feszültség, és elindulhat a helyi problémák közös megoldása. Ez az interkulturális mediáció.

 

Mi mindent teszünk a ROMED során?

A módszertan alapját az Európa Tanács ROMED programja adja, mely kiegészül a Partners Hungary Alapítvány több mint 20 éves roma integráció területén szerzett tapasztalatával.

Az interkulturális mediátor a helyi roma közösség elfogadott tagja, aki konfliktuskezelésben és közösségi tervezésben jártasságot szerez, a Partners képzése által.

Az interkulturális mediátor közreműködésével helyi közösségi akciócsoport (KACS) alakul. A csoport tagjai megvitatják a közösség problémáit és a helyi intézmények képviselőivel, a helyi döntéshozókkal közösen megoldási lehetőségeket dolgoznak ki, és azokat – az erőforrások függvényében – meg is valósítják.

A program alacsony költségű, könnyen adaptálható, a sikeres együttműködés eredményei egy éven belül kézzel foghatóak lehetnek, és hosszú távon hozzájárulnak a helyi társadalom fejlődéséhez, a helyi közösségek összetartásához, a társadalmi kohézió erősítéséhez.

 

Mik az eredmények?

  • Gyulaj településén több mint 20 házat újított fel kalákában a helyi közösségi akciócsoport. Néhány lakásban fürdőszoba épült, néhányban víz bevezetésére került sor, több háztartás egészségügyi átalakítása, valamint egy steril szoba kialakítása is megvalósult a közösség és a kialakult helyi együttműködések erejével.
  • Nagydoboson az óvoda épületében sószoba épült, amit a – gyerekeken kívül – a település lakossága légúti megbetegedések enyhítésére és megelőzésére használ.
  • Nagyecsed városában a szegregátumban élő roma közösség ma már civil szervezetet működtet és tart fenn sikeresen, amely a roma szülők és az iskola kapcsolatát erősíti, és a fiatalok számára kínál tartalmas programokat. Korábban 30 kültéri illemhely épült. Közösségi összefogással kukákat szereztek be és megoldották a szemét rendszeres elszállítását.
  • Nyírbátorban, önkormányzati együttműködés keretében, saját forrásból indult romákat és mélyszegénységben élőket célzó iskolai ösztöndíj és foglalkoztatási program.
  • Jászfényszarun az önkormányzat a közösségi akciócsoport bevonásával indított házfelújítási programot.
  • Porcsalmán több mint 100 kültéri illemhely épült és a közösségi házban vérnyomás-, és vércukor mérő pontot alakítottak ki.

 

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!