Reziliencia+: reziliens szervezetek a szűkülő civil társadalmi térben

Nap mint nap új kihívásokkal szembesülünk, egyre bizonytalanabb körülmények között kell teljesítenünk. Ezért egyre fontosabb a fenntarthatóság kérdése mellett a relizilencia, vagyis a szervezet “lelki ellenállóképessége”.

A Partners Hungary Alapítvány most egy különleges programban vállalja 3 civil szervezet támogatását, reziliencia alapú szervezetfejlesztéssel.

 

Miért nem elég a fenntarthatóságról beszélni a szűkülő civil társadalmi térben?

A CIVICUS civil társadalmi helyzetről szóló 2017. évi  jelentése számos sürgető tendenciát azonosított, amelyek továbbra is megjelennek és veszélyeztetik a polgári részvétel terét. A jelentés legkritikusabban pontja talán az, hogy a világ népességének csupán három százaléka él olyan országokban, ahol a polgári tér teljesen nyitott. Ez a szomorú valóság cselekvésre késztette a PartnersGlobalt, és a CIVICUS-szal folytatott stratégiai partnerség révén elindította a REZILIENCIA+ keretrendszer fejlesztését.

 

Mi az a reziliencia alapú szervezetfejlesztés?

A civil szervezetek ellenállóképességét fejlesztő keretrendszer a legújabb tudományos és gyakorlati kutatások felismeréseiből áll, amelyek a rugalmasságról, az összetett működési környezetekről és a polgári űr veszélyeiről, valamint a civil társadalmi szervezeti modellekről és kapacitásokról szólnak. A REZILIENCIA+ szervezetfejlesztési módszertant a CIVICUS nemzetközi civil összefogás, valamint anyaszervezetünk, Partners Global fejlesztette ki, 45 országban folytatott kutatási eredményeire alapozva. A folyamat során a reziliencia különféle szintjeiben mélyedünk el (egyéni-szervezeti-szektorális-civil társadalmi tér), illetve a reziliencia hét faktorában erősödhetnek meg a szervezetek:

 1. rendszerszemlélet
 2. mozgástér teremtése a bizonytalanságban
 3. a szervezet számára előnyös megküzdési stratégiák kiépítése
 4. összekapcsolódás és közösségélmény megélése és erőforrássá fordítása
 5. üzleti szemlélet kialakítása
 6. transzparencia erősítése és a letéteményeseink elkötelezése
 7. jól felépített szervezeti kommunikáció

A folyamatban részt vevő civil szervezetek, a folyamatkísérés mellett, egyenként 1600 USD ösztöndíjban is részesülnek.

Kik vesznek  részt a programban?

A 2020 novemberétől 2021 augusztusáig tartó program során három civil szervezetet kísérünk, a RESILIENCY+ szervezetfejlesztési keretrendszerben, akik az oktatás vagy a roma integráció területén tevékenykednek:

 • ReSuli Alapítvány
 • Fényhozók Alapítvány
 • Somnakuno Drom: 21. Századi Roma Nők Egyesülete

A program támogatója a National Endowment for Democracy (NED), egy független, nonprofit alapítvány, amely a demokratikus intézmények fejlődését és megerősödését támogatja, szerte a világon. A NED évente több mint 1600 támogatást nyújt külföldi civil szervezetek projektjeinek támogatására, akik több mint 90 országban dolgoznak demokratikus célok érdekében.

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!