Mesélő édesanyák Gyögyöspatán

A meseolvasásnak egyszerre vannak készségfejlesztő és kapcsolaterősítő funkciói. A meséken keresztül könnyebb beszélni saját érzéseinkről, gyerekkorban és felnőttkorban egyaránt. Ezért fontos, hogy azok a gyerekek is részesüljenek a mesehallgatás pozitív hatásaiban, akiknek a családjában ez a szokás nem magától értetődő, mert a szülők nagyon nehéz körülmények közt nevelik őket, és amikor ők gyerekek voltak, nem olvasott nekik senki esti mesét.

Gyöngyöspatai Meséd program és Női Kör

Miről szólt a program?

  • Az Egység a Különféleségben Alapítvánnyal megvalósított programunk két elemre épített. Egyrészt a roma női közösségben szerettünk volna lehetőséget adni a nőknek arra, hogy beszéljenek azokról az érzelmeikről, amelyek a Magyar Gárda és egyéb paramilitáris szervezetek 2011. tavaszán történő bevonulásának következtében a mai napig hatással vannak rájuk
  • Másrészt olyan szakértők behozatalát tettük lehetővé, akikre a női csoport tagjai leginkább igényt tartottak.
  • Az egy éves program során, heti rendszerességgel „Meséd” program indult, amely az édesanyák olvasási kompetenciáját hivatott emelni, illetve a gyerekeikkel való kapcsolatot szerette volna bővíteni, de indirekten hosszú távon a tanulásra való felkészítést szolgálta a szókincsbővítés, a mesék fantázia és kreativitást erősítő hatása.

Havi rendszerességgel nagyobb körben – tematikus programok, szakértők hoztak be olyan témákat a csoportba, ami a közösség fejlődését célozta meg. Legfőbb célunk a tanult tehetetlenségből való felélesztés, a konstruktív kommunikáció elősegítése, sikeres roma nők életútjának bemutatása párbeszéd formájában.
A csoporttagok a havi eseményeket változó motivációval követték. Többen a fiatal anyák közül annak örültek, hogy a szabadidejüket egy újszerű elfoglaltsággal, könnyedebb, néha viccesebb helyzetben tudták eltölteni. Az idősebb korosztály inkább a dolgok praktikus oldalát kereste, nem az öröm, hanem a problémák kibeszélése, a munkához való hozzájutás lehetőségének kiaknázása érdekelte. A munkaerő tanácsadó helyszíni konzultációján 40 ember jelent meg, remélve azt, hogy előbb –utóbb kapnak aktuális információt a munkaerő piaci lehetőségekről. Nagy eredményként könyveltük el, hogy azóta néhányan (férfiak) már bekerültek képzésekbe.

Hogyan dolgoztunk?

1. MESÉD kört szerveztünk: heti rendszerességgel, 10-12 fő részvételével, 0-7 éves gyerekeket nevelő édesanyák mesélő köre szerveződött helyi koordinátorok által. A Meséd-csoportot a roma közösségből származó, kiképzett facilitátorok vezették. A program keretében az anyukák hetente egyszer, 2 órában, mesekönyvekből olvastak, majd a történeteket közösen megbeszélték. Az 1 éves program végére 36 kötetes „mini könyvtára” lett minden a programban résztvevő családnak.

2. NŐI beszélgető köröket szerveztünk – minden korosztálynak, havi rendszerességgel megtartott, facilitátor által vezetett nagycsoportos foglalkozásokat tartottunk – szakértő meghívásával. A programba olyan sikeres roma nőket kértünk fel szakértőnek, akik életútjukkal, identitásukkal mintát adhatnak a helyi lányoknak, asszonyoknak.

  • Támogató/forrás: Privát donor
  • Magánadományból megvalósuló saját program
  • Együttműködő szervezetek: Furugh Schwitzer –Meséd program szakmai vezetője, Egység a különféleségben Alapítvány
  • Támogatás összege: 5.000.000 Ft
  • Időtartam: 2012. június-2013. június

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!