Menekülttábor Fonyódon

A NestingPlay szakmai vezetésével és a Partners Hungary Alapítvány kollégájának táborvezetésével, összesen 86 fővel működik a fonyódi menekülttábor – amelyből 24 felnőtt és 46 gyermek.

A Partners Hungary Alapítvány kiemelten fontosnak tartja a 2022. február 24-én kirobbant ukrajnai háború okán kialakult humanitárius katasztrófa következményeinek enyhítését, különösen a háború elől Magyarországra menekülő, vagy Ukrajna határain belül menekülni kényszerülő családok, gyermekek, felnőttképzésben részt vevő, vagy indokolt esetben ezen kategóriák egyikébe sem sorolható személyek oktatáshoz való hozzáférésének, beilleszkedésének támogatását.

Mi történik fonyódi progamunkban és kik dolgoznak benne?

A Fővárosi Önkormányzat fonyódi menekülttáborának üzemeltetője, szakmai vezetője a Nestingplay. A Nestingplay játékokon keresztül segíti a mélyszegénység és a trauma okozta eltérő fejlődés fejlesztését. Ezen kívül dolgozik szülőkkel, hogy sokkal tudatosabbá váljanak, megtanítják őket játszani, és hogy felismerjék a le- és elmaradásokat, hogy fontossá váljon számukra az oktatás, hiszen csak így tudják támogatni saját gyerekük előmenetelét.
 
A Partners Hungary Alapítvány több dologgal támogatja a tábor működését: játéktár megalapításával eszközöket biztosít a gyermekek fejlesztéséhez, anyagi forrást biztosít a táborban élők életminőségének javításához. A Nestingplay csapatát kiegészíti Nagy Erzsébet Emese, a Partners munkatársa, aki a táborban az alapítvány módszertanával dolgozik, táborvezetőként.
 
Fontosnak tartjuk a szervezeteink együttműködését, mindemellett az identitásunk, stratégia vezérelt működésünk megőrzését is. Közös célunk, hogy helyi szinten támogassuk azoknak a menekülteknek a befogadását, akik Magyarországon fognak maradni és a legsérülékenyebbek. Időnként – ahogy most is – meg kell állnunk, reflektálni magunkra: 6 hónap tapasztalattal mögöttünk már jobban tudunk tervezni. Az itt maradók segítésében most kezdődik a hosszútávú tervezés. 

Milyen hatással van programunk a menekült családokra és a helyi közösségre?

A gyerekek óvodába, iskolába járnak, délután fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt, kezdenek kinyílni, mernek játszani és felfedezni az új környezetet, magyarul tanulnak, és lassan felzárkóznak társaikhoz. A táborban Játéktár is üzemel, amely létrejöttét az LDS Charities támogatta.
A táborban lakók és a helyiek kapcsolata pedig egyre jobb, ahogyan megismerik egymást, hála az egyik helyi lelkésznek, aki közös istentiszteleteket szervez hétről hétre. Mindez szakma- és intézményközi összefogással jöhetett létre – ez működteti a közösség támogatását. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárul ahhoz, hogy a nélkülözésből és félelemből érkező családok biztonságra és közösségre találhatnak.

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!