Mediációval a békésebb válásokért

Régóta ismert, szomorú statisztika, hogy a házasságok fele válással végződik. 2014 elejétől az Országos Bírósági Hivatal kötelezővé teszi a közvetítői eljárást azon válásoknál, ahol a gyermekelhelyezés kérdése is felmerül. Bár a válás alapvetően két felnőtt ember párkapcsolatának lezárása, ha gyermek is született a kapcsolatból, a láthatás és a gyermektartás miatt az egykori házastársak továbbra is [...]

Régóta ismert, szomorú statisztika, hogy a házasságok fele válással végződik.

2014 elejétől az Országos Bírósági Hivatal kötelezővé teszi a közvetítői eljárást azon válásoknál, ahol a gyermekelhelyezés kérdése is felmerül.

Bár a válás alapvetően két felnőtt ember párkapcsolatának lezárása, ha gyermek is született a kapcsolatból, a láthatás és a gyermektartás miatt az egykori házastársak továbbra is kapcsolatban maradnak. Azonban ha a keretek nincsenek jól felállítva, a válás után további konfliktusok várhatók, amely tovább mérgezi az egykori házastársak (és a gyermek) életét.

A válások magas száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy manapság több a boldogtalan házasság, mint korábban egyszerűen társadalmilag elfogadottabbá vált, ha a házastársak beismerik: külön kívánják folytatni életüket. Azonban még így is rengeteg szorongás, félelem, kérdés és kétely előzi meg és kíséri a válást, főleg, ha gyermek is született a kapcsolatból. A mediáció, mint alternatív konfliktuskezelési módszer, 2006 óta elérhető Magyarországon, de eddig viszonylag kevesen éltek a lehetőséggel. 2014 januárjától viszont az Országos Bírósági Hivatal kötelezővé teszi a mediációt azon válásoknál, ahol gyermek született a kapcsolatból. Lássuk, mit hozhat ez a változás…

A teljes cikk elérhető itt: Válóper előtti mediáció.

Az új Polgári törvénykönyv családjogi könyvében két területen fog megjelenni a mediáció lehetősége, a házasság felbontása és a gyermekek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása területén. Az új Ptk. 2014. március 15-én kép hatályba. A változásokról megjelenő cikkeket összegyűjtöttük:

Inforadio.hu: Pereskedés helyett jöjjenek a mediátorok

Hvg.hu: “Az asszony sírt, a férfi kiabált” – Márciustól kevésbé fáj a válás?

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!