SUSIEE program: fenntarthatósági és interkulturális nevelés 0-3 éves korban

 SUSIEE programunk a fenntartható interkulturális nevelésen dolgozik, a 0-3 éves korú gyerekekkel foglalkozó szakemberek támogatásán keresztül.

Miért fontos az interkulturális nevelés már a koragyerekkortól fogva?

Jelenleg az oktatási-nevelési intézmények egyre nagyobb kihívással szembesülnek a folyamatosan változó valóság szükségleteiből adódó feladatok kapcsán. A bölcsődei, óvodai, iskolai csoportokban gyerekek különféle kulturális és társadalmi háttere befolyásolja a csoporton belüli kapcsolatokat, dinamikákat. Az, ahogyan pedagógusként ehhez a témához viszonyulunk, irányt szabhat a tanulásnak, egymás megértésének, a tolerancián és az embertársa iránti tiszteleten alapuló együttélési elvek kialakításának. Fiatal nemzedékünk nevelése és a kulturálisan sokszínű társadalomban való életre való felkészítése szükségessé teszi a gyerekekkel foglalkozó szakemberek megfelelő készségekkel való felvértezését, már az első életévektől kezdve. A sokszínűség érték, egymás sokféleségének megismerése hozzátesz ahhoz, hogy egymással megértőek és toleránsak tudjunk lenni. A 0-3 éves korosztállyal dolgozó szakemberek képzésében és gyakorlatában hiányzó interkulturális nevelési és fenntarthatósági témák hangsúlyozásán és az ezzel kapcsolatos tudásbővítésen dolgozik a projekt. Emellett a más kultúrájú, külföldi, migráns stb. szülők támogatását is célozza gyakorlati információk nyújtásával és tudásbővítéssel a kisgyermeknevelés, a bölcsődei ellátáshoz való hozzáférés és beszoktatás, a kultúrák közötti kapcsolódás témájában. Spanyol és olasz civil szervezetek, kisgyermekkori neveléssel foglalkozó intézmények és tanárképző felsőoktatási képzők a partnerek a megvalósításban, hazai partner a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.  

 

Akikkel dolgozunk, akikért dolgozunk 

  • Külföldi, más kultúrájú, migráns családok (kisgyermekek és szüleik) 
  • 0-3 éves korosztállyal dolgozó szakemberek és az őket képző oktatási intézmények, egyetemek 
  • 0-3 éves korosztállyal dolgozó szakembereket képző oktatási intézmények, egyetemek 
  • 0-3 éves korosztályt ellátó intézmények 
  • bölcsődei nevelést fenntartó intézmények, szervezetek,  
  • szakpolitikát alkotó hatóságok 

 

Ezt tesszük a SUSIEE programban

  1. Más kultúrájú, migráns vagy külföldi szülőket támogatunk a 0-3 éves gyermekek nevelésében, bölcsődei beszoktatásában 
  1. A 0-3 éves korosztállyal dolgozó szakembereket támogatjuk jó gyakorlatok gyűjtésével a világból interkulturális és fenntarthatósági nevelés témájában, a szakemberek képzése, segédanyagok és kézikönyvek létrehozása. Applikációt fejlesztünk a szakemberek számára, amely a jó gyakorlatok tárháza lesz a témában.

 

A projekt időtartama

2023.12.31. – 2025.12.31. 

 

Hogyan lesz jobb kicsiben a világ a SUSIEE projekt segítségével?

  1. Elméleti kézikönyvet írunk, amelyben olvashatnak majd a magyar, spanyol és olasz jogszabályi környezetről a 0-3 éves korosztály nevelésére vonatkozóan. Emellett jó gyakorlatokat gyűjtünk össze (olasz, spanyol, magyar, európai és Európán túli) a 0-3 éves korosztályra vonatkozóan interkulturális nevelés és fenntarthatóság témájában .
  2. Gyakorlati módszertani kézikönyvet írunk a kisgyermekgondozók képzéséhez és módszertani megsegítéséhez. Tartalma: a 0-3 éves korosztályban használható tevékenységek interkulturális nevelés és fenntarthatóság témában.
  3. Applikációt fejlesztünk, amelynek tartalma: pozitív gyereknevelési módszerek, bölcsődei beszoktatás támogatása, migráns vagy külföldi hátterű családok ECEC-ben való részvételének támogatása, módszertani támogatás szakembereknek  

 

A projektben résztvevő szakmai partnerek: 

  • UNIVERSIDAD DEL PAIS VASCO/EUSKAL HERRIKO UNIBERTSITATEA 
  • Consorcio Haurreskolak 
  • Associacio La Xixa Teatre 
  • CESIE 
  • Associazione di promozione sociale Naturalmente 
  • Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék 

 

Itt olvashatunk még a programról: 

A projekt holnapján 

Facebookon:

Twitteren @susieeproject 

susieeproject@gmail.com 

 Instagramon

Youtube-on

 

E-mail címünk:

Kovács Ivett, kovacsi@partnershungary

    Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!