IN MEDIAS program: európai mediációs képzés

Hat Európai Uniós ország közvetítő intézményei dolgoznak ki közösen európai mediációs képzést! Az IN-MEDIAS egy izgalmas, uniós finanszírozású projekt, amely egyesíti a már létező közvetítői képzési szolgáltatókat és stratégiai partnereket szerte az EU-ban, hogy ötvözze tapasztalataikat az integrált európai mediációs képzési terv kialakításában.

Miről szól az IN-MEDIAS projekt?

A mediátorok feladata, hogy konfliktushelyzetekben semleges és pártatlan közvetítőként oldják az érzelmi feszültséget, és olyan környezetet teremtsenek, ahol a konfliktus megoldható vagy konstruktívabban kezelhető. A képzett mediátoroknak széleskörű ismeretekkel és készségekkel kell rendelkezniük a konfliktusok természetéről és kezeléséről, legyen szó lakó- vagy oktatási közösségekről, családról, munkahelyről vagy a kereskedelmi szféráról – hogy csak néhányat említsünk. A közvetítő kompetenciája kulcsfontosságú, saját kultúránkon belül és a kultúrák közötti megértés javításában.

Mi az IN-MEDIAS program célja?

A projekt célja, hogy európai platformot biztosítson a mediációs képzésekhez és szolgáltatásokhoz. Az integrált európai mediációs tanterv kidolgozása, amely a partnerországok regionális tantervéből épül fel, számos uniós országban kínál lehetőséget a tanúsításra. Erre a képzésre építve a projekt továbbképzéseket is tervez a mediátorok számára, hogy megértsék az alternatív vitarendezési és közvetítési folyamatokat EU-szerte, miközben elsajátítják a különböző uniós kultúrákban való közvetítéshez szükséges készségeket. Már kialakult egy európai közvetítői hálózat. Ez tovább fog erősödni, mivel a projekt közös megértést teremt a képzés tervezésével és lebonyolításával kapcsolatban; a tanúsítási követelmények jobb megértése; integrált képzési folyamatok az interkulturális tudatosság előmozdítására; valamint az EU sajátos forrásai és kiadványai.

Kik vesznek részt a programban?

A projekt résztvevői között a mediátorképzésben jártas partnerek:

 • Consensus, Németország (vezető);
 • Partners Hungary Alapítvány és Mediációs Központ
 • Associozione Med.Dia.Re., Olaszország;
 • Dialogue BV, Hollandia;
 • Centuri Mediacji Partners, Polska, Lengyelország; ICFML, Portugália)

és stratégiai partnerek:

 • Center of Arbitration and Mediation of Europe (CAME), Olaszország;
 • Mediators ‘Institute of Ireland (MII), Írország;
 • Katonai Egyetem, Németország.

Az IN-MEDIAS konzorciumban hiszünk a közvetítés hatékonyságában – évtizedes tapasztalatunk van róla. Elkötelezettek vagyunk a mediációs képzés legmagasabb színvonalának biztosítása és a saját országukon belüli mediátorok folyamatos szakmai fejlődése mellett.

Melyek a projekt várható eredményei?

A projekt négy konkrét eredményt hoz a három év alatt.

 1. Először is, összeállítunk egy európai mediációs képzést, amelyet aztán a gyakorlatban meg is valósítunk. A képzésre 2022. február 8-március 20 között lehet jelentkezni, a program honlapján!
 2. Másodszor, feltérképezzük a európai közvetítők képzési útvonalát, az alapképzéstől és a tanúsítástól kezdve a gyakorlat fejlesztéséig.
 3. Harmadszor, egy közös, európai, online és interaktív modult (online és interaktív) fejlesztünk közösen, a közvetítők interkulturális kapacitásának erősítése érdekében.
 4. Végezetül az EU -ban gyakorló mediátorokkal készített interjúk alapján egy páneurópai kiadványt adtak ki az uniós közvetítők oktatásának és interkulturális kompetenciájának támogatására.

 

A projektet az Európai Unió Erasmus+ programja finanszírozza.

További információk:

Consensus Group

Dr. Andrea Hartmann-Piraudeau

Mobile: +49 151 115 786 59 Email: hartmann@consensus-group.de

  Szeretne több információt kapni a témával kapcsolatban? Keressen bennünket!