Esetmegbeszélő csoport

A kiégés megelőzhető.

Esetmegbeszélő módszer (WANDA) társas elakadások kezelésére.

A professzionális szakmai tudás a személyiség felkészültsége nélkül keveset ér. Jó szakemberré is csak mások segítségével válhatunk, ha adunk és kapunk visszajelzést. Napjainkban a kiégés, a motivációvesztés az egyik legsűrűbben visszatérő rizikófaktor minden munkavállaló számára. Ez az esetmegbeszélő erre a problémára kínál újszerű megoldást, könnyen alkalmazható, átvehető módszerrel.

A fejlődésfókuszú esetmegbeszélőt – Az 1980-as évek közepén David Cooperrider és Suresh Srivastva fejlesztette ki az Egyesült Államokban. Úgy vélték, hogy a sikeres tapasztalatokra, gyakorlatokra való koncentrálás gyorsabban és hatékonyabban idéz elő változást, mint a problémafókuszú megközelítés (Cooperrider, 2003). A kiindulási pont az az erő, mely alapvetően jelen van az emberekben és szervezetekben. A pozitív történeteket felfedező, feltáró út indítja be a változást. 2010-ben az Artevelde Egyetem (Artevelde University College[1]) és a VBJK[2] (Centre for Innovation in the Early Years )– Humán Fejlesztési Innovációs Központ), egy nemzetközi projekt kapcsán fejlesztette ki ezt a módszert. A projektben 12 szervezet és 7 oktató központ vett részt, akik arra jutottak, hogy az összetett kompetenciák és csoportos reflektálás módszertanának egy hatékony eszköze az esetmegbeszélő csoport.

A Magyarországon egyedülálló WANDA módszer alkalmazása során a pozitív pszichológia eszköztárával dolgozunk. A fejlődést, fejlesztést állítjuk középpontba.
E megoldás lehetőséget nyújt mindazoknak, akik emberekkel dolgoznak, hogy strukturált formában, bizalmi közegben vizsgálják meg azokat a problémákat, elakadásokat, amikre nincs megoldásuk.

Kiknek ajánljuk?

• Pedagógusok, tanári testületek tagjai
• Nonprofit és forprofit szervezeteknél dolgozó csapatok

 

Hogyan működik a módszer?
• Az esetmegbeszélés során a résztvevők külső nézőpontokkal gazdagodnak
• Ez segíti őket abban, hogy megértsék a probléma forrását,
• Hogy így megtalálják az utat saját új megoldásaikhoz.

Milyen eredményre számíthatnak a résztvevők?
• Képesek lesznek nézőpontot váltani a módszer és a benne résztvevők segítségével.
• Megismerik az esetek mögött húzódó szándékokat, érzéseket, motivációkat: így nyernek mélyebb rálátást a helyzetre.
• El tudnak távolodni a problémától és így könnyebben találnak rá saját megoldásaikra a többiek aktív hozzájárulásával.
• Mindeközben kreatív eszközöket alkalmazunk. Ezek segítenek kilépni a megszokott gondolati keretek közül és átlendíthetnek az elakadáson
• A végeredmény: felszabadult együttgondolkodás, felemelő erő, és jelentős személyes fejlődés, előrelépés.

Vegye fel a kapcsolatot velünk. Kérje ajánlatunkat!