Közös döntés közösségi ügyekben

Egyének vagyunk és közösségekben élünk. Egyénként több, kisebb-nagyobb közösség tagjai is vagyunk. Ebből következik, hogy egyéni érdekeinken túl vannak közösségi ügyeink. Olyan ügyek, amelyek a közösség minden tagját érintik, mindenki számára fontosak, mindenki életét, boldogulását befolyásolják. Nap, mint nap, lépten-nyomon ilyen ügyekkel találkozunk.

 

A részvételi demokrácia célja, hogy egy adott közösség tagjai közösen foglalkozzanak a fontos ügyekkel, párbeszédet folytassanak egymással és a végén közösen találjanak megoldást a felmerülő problémákra.

 

A Partners Hungary víziója egy sokszínű társadalom, ahol eltérő módon gondolkodunk, vélekedünk a dolgainkról. Lehetnek eltérőek az érdekeink, de a közösség tagjaiként csak együttműködve tudunk megoldást találni a problémáinkra.

 

A társadalmi párbeszéd során megismerjük egymás véleményét, nézeteit, információt osztunk meg magunkról és figyelünk a másikra. Keresünk és találunk közös pontokat, megváltoztatjuk a véleményünket, és tisztázzuk azt, hogy miben nem értünk egyet, de elfogadjuk a másik nézeteit.

 

Ütköztetjük eltérő elképzeléseinket, új szempontokat veszünk figyelembe, közösen elemezzük az adott ügyeket, elmélyülünk bennük, egymástól tanulunk a jobb megértés és a változás érdekében.

 

A társadalmi párbeszéd során a résztvevők:

 

  • elmondják véleményüket, nézeteiket egy adott kérdésben,
  • információkat adnak, kérdéseket tesznek fel egymásnak, és igyekszenek választ kapni ezekre a kérdésekre,
  • megfogalmazzák problémáikat, nehézségeiket, ötleteiket,
  • ugyanezt meghallgatják a többi érintettől is,
  • javaslatokat tesznek, megoldásokat dolgoznak ki a felmerült problémákra.

 

A részvételi demokrácia, a párbeszéd során jobban megértjük és elfogadjuk egymást, aktív, felelős tagjai leszünk az adott közösségnek, együttműködünk, döntünk, részt veszünk a megvalósításban.

Változunk és változtatunk. Erősödik a közösség és erősödünk mi magunk.

 

Mások mondták rólunk:

 

„A Partners Hungary-t a Gönyűi Erőmű létesítésekor választottuk ki a projekt stakeholder manedzsmentjének támogatására. 2007 óta a Partners Hungary szervezi az általunk létrehozott Gönyüi Kerekasztalt, mely az erőmű létesítési fázisában negyedévente, az erőmű üzemelésének kezdete óta évi egy vagy két alkalommal ülésezik.

 

A kerekasztal célja a folyamatos tájékoztatás, párbeszéd kialakítása és fenntartása a lakossággal és a civil szervezetekkel. A résztvevők delegálásánál az volt a cél, hogy a kiválasztott személyeken keresztül széles bázishoz jusson el az információ.

A kerekasztalokat a Partners Hungary, mint mediátor szervezi, a megbízó (EON /Uniper) csak résztvevő. A kerekasztalok a nyitott párbeszéd alapján szerveződnek, minden kérdést megbeszélünk, ha kell szakértőket hívunk, tanulmányokat végeztetünk, és ismertetünk.

A kerekasztal az elmúlt 10 évben egy abszolút sikertörténet, a kitőzött célokat maradéktalanul elérte. A kerekasztal vegyes összetételéből adódóan az erőmű létesítésével, és üzemeltetésével szemben számos ellenző, vagy egyenesen elutasító álláspont volt kezdetben. A professzionális szervezésnek, a nyílt és transzparens hozzáállásnak köszönhetően fokozatosan kiépült a bizalom és mostanra a kerekasztal egy szoros együttműködéssé alakult át.

A Partners Hungary-t a résztvevők elfogadták pártatlan résztvevőnek, szakmai munkájuknak döntő szerepe van a kerekasztal sikeres működtetésében, közös céljaink elérésében.”

Katona Zoltán

ügyvezető igazgató

E.on Erőművek/Uniper