Egyenlő esélyeket és lehetőségeket teremtünk

„Nekünk kell a változássá lenni, amit a világban látni akarunk.” (Mahatma Gandhi)

Minden elnyomás, kirekesztés vagy kirekesztettség kárára van a szűkebb és tágabb társadalomnak. A kirekesztettek befogadása közös ügy, amelyben ha egyénileg és közösen is felelősséget vállalunk, hosszú távon egy szebb, békésebb, demokratikusabb világban élhetünk.

Azt tapasztaljuk, hogy megéri hinni a közösség erejében. Az interkulturális mediáció módszerével az érintettek valódi kapcsolatot tudnak teremteni egymással, meghallják egymás érveit, szót értenek, és közös célokat fogalmaznak meg.

Még a legkilátástalanabb kapcsolatok, a legelzártabb közösségek és települések is új lendületet kaphatnak, ha az érintettek között elkezdődik a párbeszéd. A közös döntésre és megegyezésre épített fejlesztések sikeresebbek, tartósabbak és fenntarthatóbbak.

A változáshoz sokszor egy harmadik fél szükséges, aki képes hatékonyan megszólítani az összes érintetett, aki – akár egy tóba dobott kavics- gerjeszti a változás hullámait.

Az interkulturális mediációs szakma megteremtésével olyan eszközt kínálunk a települések számára, amivel hatékonyan fejleszthetik a helyi közösségeket. Az interkulturális mediáció hazai hálózatának létrehozásával kialakulhat egy olyan szakmai bázis, amely az intézményi rendszerek hatékony bevonásával segíti a szegregált körülmények között élő romák helyzetét. A közösségi akciócsoportok az aktív állampolgárság iskolái. A készség- és képességfejlődés, a közös eredmények pozitív hatást hoznak mindannyiunk életébe.

Amikor azt érezzük, számít a hangunk, a részvételünk, ráérzünk arra, hogy tehetünk azért a változásért, amit látni szeretnénk. Számít a részvétel, számít a közösség!

Tudjon meg többet Roma mediációs programunkról! Vegye fel a kapcsolatot velünk.