Válási mediáció

Lehetséges válás ügyvéd nélkül?

Magyarországon mintegy 18.000 házasság bomlik fel évente.

A válások magas száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy manapság több a boldogtalan házasság, mint korábban egyszerűen társadalmilag elfogadottabbá vált, ha a házastársak beismerik: külön kívánják folytatni életüket. Azonban még így is rengeteg szorongás, félelem, kérdés és kétely előzi meg és kíséri a válást, főleg, ha gyermek is született a kapcsolatból.

Bár a válás alapvetően két felnőtt ember párkapcsolatának lezárása, ha gyermek is született a kapcsolatból, a láthatás és a gyermektartás miatt az egykori házastársak továbbra is kapcsolatban maradnak. Azonban ha a keretek nincsenek jól felállítva, a válás után további konfliktusok várhatók, amely tovább mérgezi az egykori házastársak (és a gyermek) életét.

A közvetett vagy közvetlen tapasztalatoknak köszönhetően az a kialakult nézet, hogy a válás túlságosan költséges, hosszadalmas és megterhelő folyamat. Pedig időnként mindenkinek könnyebben feldolgozható egy kulturált kapcsolatbontás, mint egy diszfunkcionális család állandó játszmái, háborúi.

Hogyan zajlik a mediáció válás esetén?

  • Az érintettek felhívják a mediátort telefonon, ahol röviden el tudják mesélni, mi az a helyzet, amiben segítséget kérnek. A mediátor kérdéseket tesz fel a felek közti kommunikáció és kapcsolati helyzet feltérképezésére, és részletes tájékoztatást ad a mediációs folyamatról.
  • Amikor minden érintett fél beszélt a mediátorral telefonon, megbeszélünk egy mindenki számára alkalmas időpontot, amikor személyesen is találkozhatunk.
  • Az első ülés végén beszélünk arról, hogyan lenne érdemes folytatni. Egy mediációs ülés 2.5-3 óra, és egy teljes mediációs folyamat 1-6 ülésből áll. Bár már az első ülésen születnek részmegállapodások, a tapasztalat azt mutatja, hogy egy újfajta együttműködés kialakításához több idő kell, és jó, ha ehhez megvan az a biztonságos kommunikációs közeg és felkészült szakember, ahol ez megfelelő körülmények közt megtörténhet. Minden változás csak a megfelelő támogatással tud beépülni az életünkbe.
  • Ha születik megállapodás, azt írásba foglaljuk.
  • Ha véget ért a mediációs folyamat, akkor a mediátorok még felveszik a kapcsolatot a felekkel egy pár héttel a folyamat lezárulása után, hogy lássák, van-e még további támogatásra szükségük.

A válási mediátor szerepe a válás folyamatában

A családi konfliktusokban a felek mélyen érintettek, így gyakran azért halogatják a válást, mert nem tudnak veszteség nélkül kiszállni a kapcsolatból. A párkapcsolati konfliktusok velejárója egy sajátos férfi-női dinamika is, amit nagyban befolyásolnak a felek eltérő szerepés konfliktuskezelési mintái. A mediátor mederben tartja a felek érzelmi tartalmú megnyilvánulásait, segít megfogalmazni igényeiket és szükségleteiket. Ha a felek megértik egymás motivációt és szándékait, az indulatok csökkenhetnek, és megszűnhet a tehetetlenség
érzése.

A mediáció fókuszában nem a múltbeli események és azok miértjei állnak, hanem a felek, jövőbeni igényei és szükségletei, amelyek mentén kialakítható a kapcsolat újszerű működése. Az irányított beszélgetések keretében a felek körüljárhatnak egy viszonylag jól megfogható, konkrét problémát, és megegyezés születhet közöttük. A bírósági eljárással szemben, itt nincsenek vesztesek, mert a mediátorok úgy vezetik a megbeszélést, hogy mindenkinek elfogadható megoldások szülessenek.

Válási mediációs vélemények

“12 év házasság alatt nem beszélgettünk agy egymással, mint amennyit a mediációban. Méltó lezárása egy fontos életszakasznak. Ha újra választhatnék, előbb kérnék segítséget, talán el sem váltunk volna”

Károly, 47 éves

Információ kérés válási mediációval kapcsolatban

Kérdése van? Keresse fel az ön számára szimpatikus szakembert