MEDIÁTOR KÉPZÉS A PARTNERS HUNGARY ALAPÍTVÁNYNÁL

Gyakorlatorientált mediációs képzésünk az érdeklődőket az alternatív vitarendezés módszerével ismerteti meg. A tapasztalati tanulás során szereznek saját élményt a résztvevők a módszerről, saját fejlesztendő területeikről, erősségeikről. A résztvevők elsajátítják a mediáció, mint újszerű, alternatív konfliktuskezelési módszer eszközrendszerét. A módszerek segítségével a felmerült konfliktushelyzeteket hatékonyan tudják kezelni, és magas szakmai színvonalon képesek közvetítői eljárásokat vezetni.

Alapítványunk  22 évnyi tapasztalatát felhasználva, a magyarországi lehetőségeket kiaknázva, valamint a törvényi szabályozást figyelembe véve modul rendszerű programot dolgozott ki a mediáció iránt érdeklődők szakemberek, leendő mediátorok képzésére.

1. modul,  avagy a mediátorképzés első három napja?

 • A konfliktusok folyamata, okai, szakaszai, jellemzői
 • Tárgyalástechnika a hatékony együttműködésért
 • Konfliktus tipológiák
 • Egyéni konfliktusmegoldó stratégiák – önismeret
 • Konfliktuskezelési eszközök a mediáció eszköztárából

Hogyan válhatok mediátorrá?

A teljes képzés 64 óra. Az első, háromnapos modult egy második háromnapos modul követni, amelyek időpontjairól az Események menüpontban tájékozódhat.

2. modul: miről szól a haladó képzés három napja?

Azokak ajánljuk haladó képzésünket, akik már elvégezték a Bevezetés a mediációba képzést a Partners Hungary Alapítványnál vagy más szervezetnél, és szeretnének komolyabban elmélyedni a szakma rejtelmeiben.

 • A Bevezetés a mediációba elméletének átismétlése
 • Mediáció – haladó technikák
 • Mediáció nehéz ügyfelekkel
 • Szimulált esetgyakorlatok valódi esetek alapján
 • Facilitált megbeszélések, mely során a résztvevőkre szabottan tudunk visszajelzést adni az elakadásokkal és a fejlődési lehetőségekkel kapcsolatban

3. modul – Gyakorlati képzés. Időtartama: maximum 4 óra

A tréningeket követően lehetőséget biztosítunk a résztvevőknek mediációs gyakorlat megszerzésére is. A gyakorlati képzésre egyéni igényeiket figyelembe véve jelentkezhetnek az érdeklődők.

A három modul elvégzése után – a további törvényi feltételek teljesülése mellett – lehetősége van a tréning résztvevőinek arra, hogy jelentkezzenek az Igazságügyi Minisztérium Közvetítői névjegyzékébe. A törvény 2010. januártól képzéshez köti a névjegyzékbe való felvételt.

Kiknek szól a Mediáció III modul?

Azoknak, akik már elvégezték a Mediáció I. és Mediáció II. képzést a Partners Hungary Alapítványnál vagy más szervezetnél, de még nincs mediátori képesítésük. A záró modul célja, hogy a mediációs szakma leendő képviselői gyakorlatot szerezhessenek biztonságos közegben, még mielőtt éles helyzetben kezdenének közvetíteni.

Miről szól a Mediáció III?

Ebben a modulban, a tréningjeinkhez hasonló szimulációs helyzeteket teremtünk: az „ügyfelek” szereplapokat kapnak, amelyek megtörtént esetekre építve vázolják az adott résztvevő szempontjait, annyi információt nyújtva az egyes szereplőknek, amennyi valósághűvé teszi a helyzetet. A képzés résztvevője mediátorként vezeti az ügyet, a jelenlévő tréner pedig személyre szabott támogatást nyújt a mediátornak.

A szimulációs gyakorlatot megbeszélés követi. A játék szereplői a folyamat után visszajelzést adnak a mediátornak, a mediátor megoszthatja tapasztalatait. Ezt követően a foglalkozás vezetője, a tréner, a speciális kihívásokat kihangosítva jelez vissza az egyéni elakadásokkal és

Miért érdemes nálunk tanulni?

 • Magyarországon a Partners Hungary Alapítvány foglalkozik legrégebben a mediáció módszerének elterjesztésével. Mediációs szakembereket képzünk, a mediáció intézményi és törvényi hátterének kialakításában is részt vettünk. Alapítványunk képezte az Igazságügyi Hivatal azon pártfogó felügyelőit is, akik büntetőügyi közvetítői tevékenységet végeznek.
 • Képzéseink pedagógus és szociális akkreditációval is rendelkeznek.
 • Alapítványunk szakemberei nagy tapasztalatú oktatók: több egyetemi képzésben is részt vettek.
 • A gyakorlatból vett esetekkel dolgozunk, így valós, szakmai kihívást jelentő ügyeket ismer meg, melyekhez hasonlókkal fog találkozni a napi gyakorlatban is, ha megkezdi mediációs tevékenységét.
 • Alapítványunk a Partners Global hálózat tagja, így a hazai tapasztalatokon túl nemzetközi tapasztalatokkal segítjük az érdeklődőket.
 • Alapítványunk az Igazságügyi Minisztérium közvetítő jogi személyek listáján szereplő szervezet. Képzéseink a Minisztérium közvetítői szakmai képzések listáján regisztráltak.

Vélemények a képzésről:

„Tapasztalatomnál fogva én már megengedhetem magamnak, hogy csak profiktól tanuljak, hiszen drága az időm. Ez a képzés pedig, a trénerekkel együtt, igazán profi volt.”

Daróczy Ágnes, intézményvezető