Mediációs képzés

Mediátor képzés célja

A résztvevők elsajátítják a mediáció, mint újszerű, alternatív konfliktuskezelési módszer eszközrendszerét. Ezek segítségével a felmerült konfliktushelyzeteket hatékonyan tudják kezelni, és magas szakmai színvonalon képesek közvetítői eljárásokat vezetni.

Gyakorlatorientált mediációs képzésünk az érdeklődőket az alternatív vitarendezés módszerével ismerteti meg. A tapasztalati tanulás során szereznek saját élményt a résztvevők a módszerről, saját fejlesztendő területeikről, erősségeikről.

Alapítványunk  21 évnyi tapasztalatát felhasználva, a magyarországi lehetőségeket kiaknázva, valamint a törvényi szabályozást figyelembe véve modul rendszerű programot dolgozott ki a mediáció iránt érdeklődők szakemberek, leendő mediátorok képzésére.

Miért érdemes nálunk tanulni?

 • Magyarországon a Partners Hungary Alapítvány foglalkozik legrégebben a mediáció módszerének elterjesztésével. Mediációs szakembereket képzünk, a mediáció intézményi és törvényi hátterének kialakításában is részt vettünk. Alapítványunk képezte az Igazságügyi Hivatal azon pártfogó felügyelőit is, akik büntetőügyi közvetítői tevékenységet végeznek.
 • Képzéseink pedagógus és szociális akkreditációval is rendelkeznek.
 • A 2007-es büntetőügyi mediációs tevékenység országos tapasztalatainak feldolgozásában kutatóként is aktív szerepet vállaltunk. Az így szerzett tapasztalatokat beépítettük a képzésbe – ezáltal Ön a lehető legtöbb gyakorlati információhoz juthat.
 • Alapítványunk szakemberei nagy tapasztalatú oktatók:több egyetemi képzésben is részt vettek.
 • A gyakorlatból vett esetekkel dolgozunk, így valós, szakmai kihívást jelentő ügyeket ismer meg, melyekhez hasonlókkal fog találkozni a napi gyakorlatban is, ha megkezdi mediációs tevékenységét.
 • Alapítványunk a Partners for Democratic Change International tagja, így a hazai tapasztalatokon túl nemzetközi tapasztalatokkal segítjük az érdeklődőket.
 • Alapítványunk az Igazságügyi Minisztérium közvetítő jogi személyek listáján szereplő szervezet. Képzéseink a Minisztérium közvetítői szakmai képzések listáján regisztráltak.

 

Vélemények a képzésről:

„Szakmai biztonságot adott a képzés. Ha szakmai fejlődést, tudatosságot, együttműködést keresel, akkor ez egy jó lehetőség.”

Galambos Rita írta (DIA)

 

„Hozzájárult a szemléletmódom pozitív változásához. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek!”

 1. Polgár Attila (Végrehajtó Iroda)

 

A képzést követően ugyan nem lettem „hivatásos” mediátor, de amit tanultam, azt mindennap „használom” saját konfliktusaim kezelésében és mások konfliktusainak támogatásában. Elsősorban tudatosságot tanultam: azt, hogy felismerjem saját „bebetonozottságomat”, ami az álláspontjaimat illeti; hogy célom, a közös érdekek azonosítása mentén a másik féllel együtt valami új „platformot” létrehozni; hogy nem a saját álláspontom megtartására, vagy elengedésére törekszem; hogy elfogadom a saját és a másik fél érzéseit, érzelmeit és nem dolgozom ellene; hogy nem mondok ítéletet, mert nem én vagyok az igazság bajnoka; hogy nem megoldani kell a konfliktust, hanem új alapokra helyezni az együttműködést.

 

Milyen a tréningetek?

Rugalmas, bevonós, elgondolkodtató, gyakorlatias stb. És nagyon klassz trénerekkel – szerettem odajárni.

 

Miért ajánlanám és kiknek?

Bárkinek ajánlom, de elsősorban olyan embereknek, akik meg vannak győződve arról, hogy mindig nekik van igazuk!

Tekintettel arra, hogy én az üzleti világban dolgozom, bátran ajánlom a szervezet bármelyik szintjén helyet foglaló vezetőknek, döntéshozóknak.

 

Gergely Zajkás

Talent Acquisition Lead

Talent Management / Acquisition, L&D MLEMEA
DHL Supply Chain

 

Referenciák: intézmények, ahol a képzéseinken végzett szakemberek mediálnak :

 • Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálat
 • Politechnikum Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium
 • Polgármesteri Hivatalok és intézményeik (pl. Berettyóújfalu, Debrecen, Mátészalka, Mezőcsát, Mosonmagyaróvár, Mórahalom, Nyírbátor, Székesfehérvár, Szombathely)
 • Gyermekjóléti szolgálatok, szociális intézmények (pl. Fióka Gyermek- és Ifjúságjóléti Központ)
 • Hivatalok, kormányzati szervek (pl. Egyenlő Bánásmód Hatóság, Országos Bírósági Hivatal, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága)

A képzés struktúrája

 1. modul – Bevezetés a mediációba c. tréning. Időtartama: 3 nap/ 30 óra

Alapképzés, mely sok gyakorlaton, saját élményen keresztül a konfliktusok természetével, a mediáció folyamatával ismerteti meg az érdeklődőket.

 1. modul – Haladó mediáció c. tréning. Időtartama: 3 nap/ 30 óra

A résztvevők saját tapasztalataikat is felhasználva újabb mediációs módszereket, technikákat ismerhetnek meg és gyakorolhatnak, tovább mélyíthetik gyakorlati tudásukat a módszer használata terén.

 1. modul – Gyakorlati képzés. Időtartama: maximum 4 óra

A tréningeket követően lehetőséget biztosítunk a résztvevőknek mediációs gyakorlat megszerzésére is. A gyakorlati képzésre egyéni igényeiket figyelembe véve jelentkezhetnek az érdeklődők.

A három modul elvégzése után – a további törvényi feltételek teljesülése mellett – lehetősége van a tréning résztvevőinek arra, hogy jelentkezzenek az Igazságügyi Minisztérium Közvetítői névjegyzékébe. A törvény 2010. januártól képzéshez köti a névjegyzékbe való felvételt.

További információ képzéseinkről ITT

Tudjon meg többet a programról! Kérje részletes tájékoztatónkat!