fbpx

Szervezeti reziliencia műhelymunka civil szervezeteknek

Dátum

2022-08-16

Kezdési idő

14:00

Esemény helye

Miért nem elég a fenntarthatóságról beszélni a szűkülő civil társadalmi térben?

 • Mert nap mint nap új kihívásokkal szembesülünk, egyre bizonytalanabb körülmények között kell teljesítenünk. Ezért egyre fontosabb a fenntarthatóság kérdése mellett a rezilencia, vagyis a szervezet “lelki ellenállóképessége”.
 • A CIVICUS civil társadalmi helyzetről szóló 2017. évi jelentése számos sürgető tendenciát azonosított, amelyek továbbra is megjelennek és veszélyeztetik a polgári részvétel terét.
 • A jelentés legkritikusabban pontja talán az, hogy a világ népességének csupán három százaléka él olyan országokban, ahol a polgári tér teljesen nyitott. Ez a szomorú valóság cselekvésre késztette a PartnersGlobalt, és a CIVICUS-szal folytatott stratégiai partnerség révén elindította a REZILIENCIA+ keretrendszer fejlesztését.

A civil szervezetek ellenállóképességét fejlesztő R+ keretrendszer a legújabb tudományos és gyakorlati kutatások felismeréseiből áll, amelyek a rugalmasságról, az összetett működési környezetekről és a polgári űr veszélyeiről, valamint a civil társadalmi szervezeti modellekről és kapacitásokról szólnak. A REZILIENCIA+ szervezetfejlesztési módszertant a CIVICUS nemzetközi civil összefogás, valamint anyaszervezetünk, Partners Global fejlesztette ki, 45 országban folytatott kutatási eredményeire alapozva. 2021-ben három civil szervezetet fejlesztettünk ezzel a módszertannal (ReSuli Alapítvány, Aranyút Roma Női Civil Egyesület, Fényhozók Alapítvány), a National Endowment for Democracy támogatásával.

 

Mi történik a szervezeti reziliencia műhelymunkán?

Most ti is megismerkedhettek ezzel a keretrendszerrel egy háromórás műhelymunka során, amelyben a szervezeti reziliencia három szintjeiben mélyedünk el (egyéni-szervezeti-szektorális-civil társadalmi tér), illetve a reziliencia hét faktorával ismertetjük meg a résztvevő szervezetek képviselőit:

 1. rendszerszemlélet
 2. mozgástér teremtése a bizonytalanságban
 3. a szervezet számára előnyös megküzdési stratégiák kiépítése
 4. összekapcsolódás és közösségélmény megélése és erőforrássá fordítása
 5. üzleti szemlélet kialakítása
 6. transzparencia erősítése és a letéteményeseink elkötelezése
 7. jól felépített szervezeti kommunikáció

A műhelymunkán szervezetfejlesztő facilitátorok segítségével azonosíthatjátok erősségeiteket és növekedési területeiteket, strukturált, jól felépített keretek között, kreatív eszközök segítségével, majd a fejlesztések megvalósíthatóságáról beszélgetünk. A műhelymunka kimenete egy mini-akcióterv, amivel felkészülten vághattok neki az év második felének!

Jelentkezzetek augusztus 10-ig!

Esemény lejárt

Esemény helye

Összes lehetséges résztvevő 20 (18 elérhető)

Esemény időpont részletei

 • 2022-08-16 14:00   -   17:00
Esemény megosztása
Naptárhoz adom