fbpx

Persona Doll: előítélet- konfliktuskezelő módszer óvodás és kisiskolás gyerekkel foglalkozóknak

Dátum

2022-10-07

Kezdési idő

09:00

Esemény helye

Konfliktus- és előítéletkezelés csoportszinten, játékosan

  • Hosszú tanulási folyamat eredménye, hogy jól tudjunk együtt lenni egymással, közösségben. A tanulási folyamat pedig szükségszerűen vonja maga után, hogy az óvodában-iskolában gyakoriak a gyermekek közötti konfliktusok, amelyeket, ha nem sikerül megoldani, agresszióba torkollhatnak. A konfliktusok tehát elkerülhetetlenek, azonban az, hogy milyen megoldásmódokat sajátít el a gyermek, már nagyban függ a felnőttek viselkedésétől és reakciómódjától.
  • A büntetés kilátásba helyezése a tünetek pillanatnyi csökkentésére elég, de a valós megoldásokhoz a konfliktusok természetének megértése, valamint az érintettek bevonása szükséges.
  • Mivel mindenki másképp éli meg ugyanazt a helyzetet, nem létezik abszolút igazság, illetve ha mégis, akkor a konfliktus résztvevői sokszor nem abban találnak nyugalmat, hanem abban, ha megértik saját érzelmeiket, reakcióikat, és képessé válnak befogadni a másik fél szempontjait is. Ebben segítenek mások történetei.

Miről szól a Persona Doll módszer?

A Persona Doll módszer kifejezetten a kora gyerekkori fejlesztéssel foglalkozó szakembereknek szól. A Nagy Britanniában született és világszerte nagy sikerrel alkalmazott módszer segítségével hatékonyan, félelem nélkül és játékosan dolgozható fel a sztereotípia és az esélyegyenlőség témája, és innovatív eszköz a gyermekek között felmerülő – nem csak az előítélet okozta – konfliktusok kezelésére is.

A módszer középpontjában egy életszerű baba áll, melyet személyiségjegyekkel ruház fel a foglalkozásvezető: családi háttér, tulajdonságok, kedvenc ételek, tárgyak, stb. A baba időközönként „meglátogatja” a gyerekeket, és segítségével a pedagógusok olyan kényes kérdésekről is tudnak beszélgetni a baba történetein keresztül, melyeket korábban esetleg vonakodtak felvetni. A módszer segítségével a gyerekek képesek lesznek a csúfolódást és a kirekesztést átváltoztatni a tisztelet és a törődés irányába. A foglalkozást kéthetente célszerű megtartani, és két foglalkozás között érdemes olyan történeteket gyűjteniük a pedagógusoknak a csoport életéből, amelyek nagy port kavarnak a hétköznapokban, amelyek újra és újra felmerülnek problémaként vagy konfliktusként (csúfolódás, kiközösítés, fújolás, hülyézés, játékok megosztása, fiúk-lányok közötti ellentétek, stb.), és ahol az alkalmankénti, szóbeli figyelmeztetések nem érnek célt.

A Persona Doll sem varázspálca, azonban rendszeres használatával csökkennek a visszatérő konfliktusok, és a gyerekek keretet kapnak arra, hogy elfogadó környezetben hallassák a hangjukat az őket érintő helyzetek kapcsán, saját megoldási javaslatokat fogalmazhassanak be, amelyeket – épp a bevonódásnak köszönhetően – általában könnyebben tartanak be, mint amelyeket a felnőttek hoznak. Mivel a gyerekek – a rendszeres foglalkozások következtében – elkezdenek kötődni a babához, ezért érdemes, ha az óvodában minden, a gyermekekkel foglalkozó munkatárs tud a létezéséről, emellett érdemes a szülőket is tájékoztatni, hiszen a gyerekek félig úgy kezelik a babát, mint csoporttársukat, és mesélhetnek róla.

 

Mivel leszel gazdagabb, ha részt veszel a Persona Doll képzésen?

  • Megismered a Persona Doll módszert, melynek segítségével egy játékbabával hatékonyan, félelem nélkül és játékosan dolgozható fel a konfliktus és az egyenlőség témája, és hatékony eszköz a felmerülő problémák kezelésére.
  • Olyan eszközöket és stratégiákat ismerhetsz meg a módszeren belül, amelyek segítik a kommunikációs és együttműködést gátló akadályok lebontását. Átélik és értelmezik a kisebbség–többség működési dinamikáját, és mindezeket bele tudják építeni a mindennapi tevékenységeikbe.
  • A Persona Doll módszer kifejezetten az óvodapedagógusoknak és alsós pedagógusoknak lett kifejlesztve, de ugyanannyira szól pedagógiai asszisztenseknek, óvodai-iskolai szociális segítőknek, illetve óvoda- és iskolapszichológusoknak.
  • Az egynapos képzésen megtanulod a módszer alapjait.
  • Lehetőség nyílik egy demo megtekintésére, valamint egy saját baba személyiségének közös kialakítására.
  • A képzés után a résztvevők használni tudják a módszert.

Jelentkezz szeptember 30-ig! A képzés minimum 8 résztvevő esetén indul. A maximális csoportlétszám 15 fő.

 

Nagyon fontos munkát végeztek, kedves pedagógusok és más, gyerekekkel foglalkozó szakemberek, ezért úgy terveztük képzéseinket, hogy valóban a ti igényeiteket szolgálják, a lehető legtöbb gyakorlati tudással, a lehető legolcsóbban. Fontosnak tartjuk, hogy ne az anyagiakon múljon, hogy részt tudsz-e venni képzéseinken, ezért oktatási és szociális szektorban dolgozóként kérhetsz részletfizetést is – ha erre szükséged van, írj a kepzes@partnershungary.hu címre!

Regisztráljon most:

Regisztráció:

Résztvevői díj
13 elérhető
Mennyiség
Egységár: 30 000 Ft
Mennyiség Összesen:

Esemény helye

Összes lehetséges résztvevő 15 (13 elérhető)

Esemény időpont részletei

  • 2022-10-07 09:00   -   16:00
Esemény megosztása
Naptárhoz adom