Élményszerű pedagógiai reflexió: ingyenes minikonferencia óvodai és általános iskolai oktatási szakembereknek

Dátum

2023-01-25

Kezdési idő

14:00

Esemény helye

2023. január  – pontos dátum hamarosan! 

Pitypang Óvoda, 1188 Budapest, Kondor Béla sétány 12.

Reflexió, Együttműködés, Csoportos támogatás: az élményszerű reflektív tanítási gyakorlat megerősítése a 0-10 éves korú gyerekekkel foglalkozó pedagógusok körében

Miről szól a REC projekt?

 • Ebben a nemzetközi projektben, amelyet az Európai Unió Erasmus+ programja finanszíroz, csoportos reflektív módszereket vezetünk be Belgiumban, Horvátországban, Magyarországon és Szlovéniában, összesen tíz nevelési-oktatási intézményben. A projekt a 0-10 éves gyermekekkel dolgozó pedagógusok és egyéb intézményi szakembereket célozza.

 • Bár a reflexió kulcsfontosságú pedagógus-kompetencia, a tanítói-nevelői munka során maximum egyedül, írásban történik. A reflexió ritkán történik meg együttműködő és személyre szabott – nemhogy örömteli – folyamatok segítségével.

 • A motiváló, együttműködő, kreatív módszerekkel történő reflexió viszont megkönnyíti a pedagógusok mindennapi munkáját, valamint az oktatás-nevelés minőségének javulását.

 • A strukturált, csoportos reflektív módszerek támogatást nyújtanak, megerősítik szakmaiságot és növelik a pedagógusok összetartozás-érzését és megbecsültség-érzését.

 • A REC projekt konzorcium öt szakmai intézményből áll, akik több mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a nevelési-oktatási intézményekkel való együttműködés és a pedagógus-továbbképzés terén.

Kiknek szól konferenciánk, és mit kapsz, ha eljössz januárban a Pitypang Óvodába?

Várunk szeretettel:

 • óvodai és általános iskolai pedagógusokat

 • intézményvezetőket

 • intézményfenntartókat

 • óvoda-, iskolapszichológusokat

 • óvodai-iskolai szociális segítőket

 • a család- és gyermekjóléti központok munkatársait

A konferencián megismerheted, hogyan épül fel a programunk,

meghallgathatod, mit hozott a résztvevő óvodák és iskolák pedagógusainak életébe,

és ki is próbálhatsz a módszerek közül párat, amelyekkel dolgozunk.

A módszerek és a csoport ereje adja azt a támogatást, amitől azt érezheted:

nem vagy egyedül a nehéz pedagógiai helyzetekkel.

Emellett, megismerheted a Pitypang Óvoda egyedülálló gyermekközpontú Lépésről Lépésre pedagógiai programját a gyakorlatban – rövid intézménylátogatás keretében!

𝐖𝐀𝐍𝐃𝐀 𝐞𝐬𝐞𝐭𝐦𝐞𝐠𝐛𝐞𝐬𝐳𝐞́𝐥𝐨̋ 𝐜𝐬𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭𝐦𝐨́𝐝𝐬𝐳𝐞𝐫

Aki emberekkel dolgozik, vagy embereket vezet, annak fokozottan szüksége lehet egy olyan fejlődésfókuszú esetmegbeszélésre, amely a közös tanulás és lelki felfrissülés tere lehet. A kétórás megbeszélés során kreatív eszközöket alkalmazunk, hogy a résztvevőket segítsük az érzelmeik tudatosításában és a jövőbeni terveik megfogalmazásában. A WANDA a közös fejlődés terepe, amely a szakmai munka minőségének a fejlesztését szolgálja és ami a visszajelzések alapján a kiégés megelőzéséhez járul hozzá.

𝐕𝐢𝐝𝐞𝐨 𝐜𝐨𝐚𝐜𝐡𝐢𝐧𝐠

Gyakran vágyunk arra, hogy lelassíthassuk, visszapörgethessük az időt, amikor azon gondolkodunk, mit csinálhattunk volna másképp. A video coaching éppen ezt segíti. 3-10 perces felvételek készülnek a csoportszobákban, osztálytermekben, amelyek a gyerekek közti, illetve a pedagógus-gyerek közti interakciókra fókuszálnak – azon belül is arra, hogy a gyerekek viselkedése mögött milyen szükséglet, igény fogalmazódik meg, és arra hogyan adhatunk erre adekvát felnőtt választ. A felvételt követően, a pedagógusokkal közösen értelmezzük az interakciókat, mindig a gyerekek szempontjából, az Artevele Egyetem Kora Gyermekkori Tanszéke által összeállított szempontsor alapján.

𝐇𝐨𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚́𝐥𝐚́𝐬𝐬𝐚𝐥 𝐞𝐠𝐲𝐛𝐞𝐤𝐨̈𝐭𝐨̈𝐭𝐭 𝐫𝐞𝐟𝐥𝐞𝐤𝐭𝐢́𝐯 𝐛𝐞𝐬𝐳𝐞́𝐥𝐠𝐞𝐭𝐞́𝐬

A pedagógusképzésről ismerős módszer célja a pedagógiai szakemberek kompetenciájának növelése, a kölcsönös tanulás és támogatás biztonságos légkörben, tanfelügyelet és minősítési vizsgadrukk nélkül. A hospitálással egybekötött reflektív beszélgetés során olyan közös tudás kialakítására van lehetőség a nevelőtestületen belül, egy konkrét helyzet kapcsán, amely segít abban, hogy a megfigyelt kollégát a tanulásban, fejlesztésében és gyakorlatának megváltoztatásában támogassuk. A megfigyelés és az azt követő reflektív megbeszélés alapján mi is reflektálunk a saját gyakorlatunkra, és konkrét akciótervet dolgozunk ki a hatékony változás érdekében.

Hogyan tudok jelentkezni?

A lap alján található regisztrációs űrlapon lehet jelentkezni január 20. éjfélig.

Kérdésed van? Írj nekünk, itt vagyunk!

Bacsó Flóra, projektmenedzser, tréner

bacsof@partnershungary.hu

Esemény lejárt
Összes lehetséges résztvevő 35 (16 elérhető)

Esemény időpont részletei

 • 2023-01-25 14:00   -   17:00
Esemény megosztása
Naptárhoz adom